wrzucaj <- <- -> -> 1 Pliki, które tu są udostępnione można używać TYLKO pod warunkiem, że masz ich oryginalną wersje, a ściągniętą kopie będzie się traktować jako zapasową.
Nie mogą one służyć jakimkolwiek celom niezgodnym z prawem.
Udostępniający pliki nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania materiałów tu zawartych niezgodnie z ich przeznaczeniem w szczególności, gdy spowodowałoby to szkodę osób trzecich.
Wszystkie pliki pobierałeś/aś na własną odpowiedzialność.



NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » ZAPIEKANE » BIAŁO-CZERWONA LAZANIA

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Biało-czerwona lazania

  
kotek
10.08.2021 07:57:13
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Moderator

Posty: 2930 #7849914
Od: 2018-4-14
Składniki
35 dag gotowego makaronu lasagna
20 dag sera salami w plasterkach
5 jajek
5 dag startego sera typu cheddar
3 łyżki startego parmezanu
2 łyżki masła
2 łyżki margaryny
sól
pieprz

Sos beszamelowy
2 łyżki masła lub margaryny
2 łyżki mąki
3/4 szklanki mleka
1/4 łyżeczki białego pieprzu
sól

Sos mięsno-pomidorowy
40 dag mielonego mięsa wołowego
50 dag pomidorów
1 cebula
10 dag selera
1 marchew
2 łyżeczki bazylii
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku.... Przyrządzanie
Na początek przygotować sos beszamelowy.

Na małym ogniu rozgrzać w rondelku masło, dodać mąkę i wymieszać.

Gdy masło połączy się z mąką, wlewać powoli zimne mleko i stale mieszając, gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przygotować sos mięsno - pomidorowy.

Cebulę obrać, opłukać i pokroić w plasterki.

Czosnek obrać, opłukać i posiekać.

W dużym rondlu zeszklić na oleju cebulę i czosnek, dodać wołowinę i smażyć do czasu, aż straci różowy kolor.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.




Seler i marchew obrać, umyć, pokroić na plasterki i razem z pomidorami dodać do mięsa.




Dorzucić bazylię, dusić przez 35 minut pod przykryciem na małym ogniu. Następnie zdjąć pokrywkę i dusić całość jeszcze 10 min.

Ugotować makaron i odcedzić. Jajka ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek i pokroić na plasterki.

Naczynie do zapiekania wysmarować margaryną, układać w nim warstwami w kolejności: makaron, ser salami, jajka, sos mięsno-pomidorowy, ser cheddar, jajka, sos beszamelowy.
Na samą górę ponownie ułożyć warstwę makaronu, posypać ją startym parmezanem i wiórkami masła.

Piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 st. Celsjusza.
  
Electra02.05.2024 16:24:40
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » ZAPIEKANE » BIAŁO-CZERWONA LAZANIA

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny