Biało-czerwona lazania
Składniki
35 dag gotowego makaronu lasagna
20 dag sera salami w plasterkach
5 jajek
5 dag startego sera typu cheddar
3 łyżki startego parmezanu
2 łyżki masła
2 łyżki margaryny
sól
pieprz

Sos beszamelowy
2 łyżki masła lub margaryny
2 łyżki mąki
3/4 szklanki mleka
1/4 łyżeczki białego pieprzu
sól

Sos mięsno-pomidorowy
40 dag mielonego mięsa wołowego
50 dag pomidorów
1 cebula
10 dag selera
1 marchew
2 łyżeczki bazylii
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku.... Przyrządzanie
Na początek przygotować sos beszamelowy.

Na małym ogniu rozgrzać w rondelku masło, dodać mąkę i wymieszać.

Gdy masło połączy się z mąką, wlewać powoli zimne mleko i stale mieszając, gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przygotować sos mięsno - pomidorowy.

Cebulę obrać, opłukać i pokroić w plasterki.

Czosnek obrać, opłukać i posiekać.

W dużym rondlu zeszklić na oleju cebulę i czosnek, dodać wołowinę i smażyć do czasu, aż straci różowy kolor.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.




Seler i marchew obrać, umyć, pokroić na plasterki i razem z pomidorami dodać do mięsa.




Dorzucić bazylię, dusić przez 35 minut pod przykryciem na małym ogniu. Następnie zdjąć pokrywkę i dusić całość jeszcze 10 min.

Ugotować makaron i odcedzić. Jajka ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek i pokroić na plasterki.

Naczynie do zapiekania wysmarować margaryną, układać w nim warstwami w kolejności: makaron, ser salami, jajka, sos mięsno-pomidorowy, ser cheddar, jajka, sos beszamelowy.
Na samą górę ponownie ułożyć warstwę makaronu, posypać ją startym parmezanem i wiórkami masła.

Piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 st. Celsjusza.


  PRZEJDŹ NA FORUM