wrzucaj <- <- -> -> 1 Pliki, które tu są udostępnione można używać TYLKO pod warunkiem, że masz ich oryginalną wersje, a ściągniętą kopie będzie się traktować jako zapasową.
Nie mogą one służyć jakimkolwiek celom niezgodnym z prawem.
Udostępniający pliki nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania materiałów tu zawartych niezgodnie z ich przeznaczeniem w szczególności, gdy spowodowałoby to szkodę osób trzecich.
Wszystkie pliki pobierałeś/aś na własną odpowiedzialność.



NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » ŚNIADANIA - OBIADY - KOLACJA, » KIEŁBASA ŻYWIECKA

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Kiełbasa żywiecka

  
kotek
18.12.2022 10:06:30
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Moderator

Posty: 2930 #8033297
Od: 2018-4-14
Składniki dla 50 porcji
Łopatka wieprzowa 2000 g 2 kg
Karkówka wieprzowa 2500 g 2,5 kg
Polędwica wołowa 500 g 0,5 kg
Sól peklująca 100 g
Liczba porcji:
50
Przelicz
Przyprawy
pieprz, czosnek, pieprz ziołowy
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, miska, maszynka do mięsa, nadziewarka do kiełbas, osłonka białkowa.... Przepis na kiełbasę żywiecką krok po krokuSkładniki dla 50 porcji
Łopatka wieprzowa 2000 g 2 kg
Karkówka wieprzowa 2500 g 2,5 kg
Polędwica wołowa 500 g 0,5 kg
Sól peklująca 100 g
Liczba porcji:
50
Przelicz
Przyprawy
pieprz, czosnek, pieprz ziołowy
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, miska, maszynka do mięsa, nadziewarka do kiełbas, osłonka białkowa
Łopatkę pokrój na kostki o wielkości około 2 × 2 cm, karkówkę zmiel, korzystając z sitka 10 mm, a polędwicę z sitka 4 mm.

Ze względu na różny rodzaj mięsa pekluj mięso osobno, dlatego potrzebujesz 4 misek. Na 1 kg mięsa wsyp około 20 g peklosoli i zalej wodą, tak aby przykryć mięso, czyli 40 g do łopatki, 50 do karkówki i 10 do polędwicy. Każdy rodzaj mięsa osobno wymieszaj i zostaw na 24-48 godzin w lodówce. Najlepiej co 12 godzin zamieszaj mięso.

Po zakończeniu peklowania odlej wodę i dodaj do łopatki przyprawy (3 ząbki czosnku, 10 g pieprzu czarnego i 5 g pieprzu ziołowego, mielonego). Dokładnie wymieszaj i dodaj karkówkę, a następnie polędwicę. Wszystko razem wymieszaj, aby mięso się skleiło i dobrze wymieszało z przyprawami.

Osłonki w tym czasie namocz w wodzie. Po 20 minutach osłonki powinny już być gotowe.

Wtedy napełnij je mięsem i zostaw, żeby obeschły. Zajmuje to około 12 godzin w temperaturze 8 stopni Celsjusza lub 4 godziny w temperaturze pokojowej.
  
Electra29.04.2024 05:37:03
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » ŚNIADANIA - OBIADY - KOLACJA, » KIEŁBASA ŻYWIECKA

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny