Kiełbasa żywiecka
Składniki dla 50 porcji
Łopatka wieprzowa 2000 g 2 kg
Karkówka wieprzowa 2500 g 2,5 kg
Polędwica wołowa 500 g 0,5 kg
Sól peklująca 100 g
Liczba porcji:
50
Przelicz
Przyprawy
pieprz, czosnek, pieprz ziołowy
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, miska, maszynka do mięsa, nadziewarka do kiełbas, osłonka białkowa.... Przepis na kiełbasę żywiecką krok po krokuSkładniki dla 50 porcji
Łopatka wieprzowa 2000 g 2 kg
Karkówka wieprzowa 2500 g 2,5 kg
Polędwica wołowa 500 g 0,5 kg
Sól peklująca 100 g
Liczba porcji:
50
Przelicz
Przyprawy
pieprz, czosnek, pieprz ziołowy
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, miska, maszynka do mięsa, nadziewarka do kiełbas, osłonka białkowa
Łopatkę pokrój na kostki o wielkości około 2 × 2 cm, karkówkę zmiel, korzystając z sitka 10 mm, a polędwicę z sitka 4 mm.

Ze względu na różny rodzaj mięsa pekluj mięso osobno, dlatego potrzebujesz 4 misek. Na 1 kg mięsa wsyp około 20 g peklosoli i zalej wodą, tak aby przykryć mięso, czyli 40 g do łopatki, 50 do karkówki i 10 do polędwicy. Każdy rodzaj mięsa osobno wymieszaj i zostaw na 24-48 godzin w lodówce. Najlepiej co 12 godzin zamieszaj mięso.

Po zakończeniu peklowania odlej wodę i dodaj do łopatki przyprawy (3 ząbki czosnku, 10 g pieprzu czarnego i 5 g pieprzu ziołowego, mielonego). Dokładnie wymieszaj i dodaj karkówkę, a następnie polędwicę. Wszystko razem wymieszaj, aby mięso się skleiło i dobrze wymieszało z przyprawami.

Osłonki w tym czasie namocz w wodzie. Po 20 minutach osłonki powinny już być gotowe.

Wtedy napełnij je mięsem i zostaw, żeby obeschły. Zajmuje to około 12 godzin w temperaturze 8 stopni Celsjusza lub 4 godziny w temperaturze pokojowej.


  PRZEJDŹ NA FORUM