wrzucaj <- <- -> -> 1 Pliki, które tu są udostępnione można używać TYLKO pod warunkiem, że masz ich oryginalną wersje, a ściągniętą kopie będzie się traktować jako zapasową.
Nie mogą one służyć jakimkolwiek celom niezgodnym z prawem.
Udostępniający pliki nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania materiałów tu zawartych niezgodnie z ich przeznaczeniem w szczególności, gdy spowodowałoby to szkodę osób trzecich.
Wszystkie pliki pobierałeś/aś na własną odpowiedzialność.



NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » CIASTA , CIASTECZKA , DESERY , PIECZYWO » CHRUPIĄCE BAGIETKI Z MAKIEM

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Chrupiące bagietki z makiem

  
kotek
08.08.2021 16:49:48
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Moderator

Posty: 2930 #7849405
Od: 2018-4-14
Składniki
8 porcji
Na ciasto:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
3 szklanki mąki tortowej
4 łyżki oleju
1 mała łyżeczka soli
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 jajko
2-3 łyżki mak sypki
masło lub margaryna do posmarowania blaszek....Przygotowanie
Mąkę wsypujemy do miski. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłym mleku. Wlewamy do mąki i mieszamy widelcem, nie zagniatamy ciasta. Gdyby ciasto były zbyt zbite dolewamy ciepłego mleka, a zbyt luźne to dosypujemy mąki. Ilość mleka zależy o wilgotności mąki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i olej. Zagniatamy przez kilka minut na stolnicy posypanej mąką. Ciasto powinno być sprężyste i ładnie odchodzić od ręki. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejne pół godziny. Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem części. Z każdej formujemy podłużną bagietkę i układamy na blaszkach posmarowanych cieniutko masłem lub margaryną. Ja formowałam długie cienkie bagietki, bo na takich mi zależało, ale można zrobić grubsze i krótsze. Następnie bagietki nacinamy ostrym nożem, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy obficie makiem.
Pieczemy od razu w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 30 minut.
Upieczone studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 8 sztuk bagietek.
  
Electra29.04.2024 12:43:51
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » CIASTA , CIASTECZKA , DESERY , PIECZYWO » CHRUPIĄCE BAGIETKI Z MAKIEM

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny