Chrupiące bagietki z makiem
Składniki
8 porcji
Na ciasto:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
3 szklanki mąki tortowej
4 łyżki oleju
1 mała łyżeczka soli
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 jajko
2-3 łyżki mak sypki
masło lub margaryna do posmarowania blaszek....Przygotowanie
Mąkę wsypujemy do miski. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłym mleku. Wlewamy do mąki i mieszamy widelcem, nie zagniatamy ciasta. Gdyby ciasto były zbyt zbite dolewamy ciepłego mleka, a zbyt luźne to dosypujemy mąki. Ilość mleka zależy o wilgotności mąki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i olej. Zagniatamy przez kilka minut na stolnicy posypanej mąką. Ciasto powinno być sprężyste i ładnie odchodzić od ręki. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejne pół godziny. Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem części. Z każdej formujemy podłużną bagietkę i układamy na blaszkach posmarowanych cieniutko masłem lub margaryną. Ja formowałam długie cienkie bagietki, bo na takich mi zależało, ale można zrobić grubsze i krótsze. Następnie bagietki nacinamy ostrym nożem, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy obficie makiem.
Pieczemy od razu w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 30 minut.
Upieczone studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 8 sztuk bagietek.


  PRZEJDŹ NA FORUM