Grupa: Moderator
Posty: 2930 #6770406 Od: 2018-4-14
| Składniki: Udka po cygańsku 8-10 pałek z kurczaka, 2 cebule, 5 suszonych śliwek, 5 suszonych moreli, 1/2 szklanki ketchupu, 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego, 1/2 szklanki powideł śliwkowych, 3/4 szklanki wody, 3 płaskie łyżeczki cukru, 1 łyżka octu, sól, pieprz, papryka słodka, `papryka ostra, masło do smażenia....Sposób przygotowania: Udka po cygańsku Udka płuczemy pod bieżącą wodą, ściągamy skórę i osuszamy. Następnie oprószamy je solą, pierzem i słodką i ostrą papryką. Na maśle obsmażamy udka. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Śliwki i morele kroimy w cienkie paski. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa szklimy cebulę, następnie dodajemy suszone owoce, smażymy 1-2 minuty. Kolejno dodajemy pozostałe składniki i całość zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku. Udka układamy w naczyniu żaroodpornym. Można je delikatnie wysmarować masłem. Mięso zalewamy przygotowanym sosem i pieczemy godzinę w 180 stopniach. Podajemy z ryżem i surówką. Życzę smacznego :-) |