Udka po cygańsku
Składniki:
Udka po cygańsku

8-10 pałek z kurczaka,
2 cebule,
5 suszonych śliwek,
5 suszonych moreli,
1/2 szklanki ketchupu,
1/2 szklanki koncentratu pomidorowego,
1/2 szklanki powideł śliwkowych,
3/4 szklanki wody,
3 płaskie łyżeczki cukru,
1 łyżka octu,
sól,
pieprz,
papryka słodka,
`papryka ostra,
masło do smażenia....Sposób przygotowania:
Udka po cygańsku
Udka płuczemy pod bieżącą wodą, ściągamy skórę i osuszamy. Następnie oprószamy je solą, pierzem i słodką i ostrą papryką. Na maśle obsmażamy udka. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Śliwki i morele kroimy w cienkie paski. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa szklimy cebulę, następnie dodajemy suszone owoce, smażymy 1-2 minuty. Kolejno dodajemy pozostałe składniki i całość zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku. Udka układamy w naczyniu żaroodpornym. Można je delikatnie wysmarować masłem. Mięso zalewamy przygotowanym sosem i pieczemy godzinę w 180 stopniach. Podajemy z ryżem i surówką. Życzę smacznego :-)


  PRZEJDŹ NA FORUM