wrzucaj <- <- -> -> 1 Pliki, które tu są udostępnione można używać TYLKO pod warunkiem, że masz ich oryginalną wersje, a ściągniętą kopie będzie się traktować jako zapasową.
Nie mogą one służyć jakimkolwiek celom niezgodnym z prawem.
Udostępniający pliki nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania materiałów tu zawartych niezgodnie z ich przeznaczeniem w szczególności, gdy spowodowałoby to szkodę osób trzecich.
Wszystkie pliki pobierałeś/aś na własną odpowiedzialność.



NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » PRZETWORY » ZALEWA DO PEKLOWANIA

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Zalewa do peklowania

  
kotek
02.01.2022 14:17:25
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Moderator

Posty: 2930 #7902739
Od: 2018-4-14
Składniki:

2-3 goździki,
5 ziarenek pieprzu,
5 ziarenek ziela angielskiego,
2-3 liście laurowe,
1-2 ząbki czosnku,
5-10 dag soli,
0,5 dag cukru (łyżeczka) w lecie nie dawać,
szczypta saletry,
szczypta kolendry,
1,5 litra wody.... Wykonanie:

Goździki, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy zmiażdżyć (wałkiem do ciasta). Wszystkie składniki zmieszać i podzielić na dwie części. Jedną połową natrzeć mięso i pozostawić w lodówce przez 1 dzień. Resztę składników zagotować z wodą. Wystudzoną wodą zalać mięso i pozostawić w zalewie do następnego dnia. Można peklować mięsa różne przez 2-3 tygodnie, wtedy codziennie przewracaj mięso na drugą stronę. Długie leżakowanie mięsa sprawi, że będzie różowe, kruche, smaczne, nadające się do wędzenia, pieczenia oraz gotowania.

Uwaga: Peklowane, wędzone mięsa gotuj powoli, uważając aby nie przegotować, bo w czasie krojenia będzie się kruszyło, a smak Cię nie zadziwi. Aby sprawdzić, czy jest miękkie wystarczy wbić długi, kuchenny widelec, gdy łatwo wchodzi – jest gotowe. Jeżeli nie masz czasu, a zaplanowałaś ugotować golonkę, możesz to zrobić bez peklowania. Wówczas do gotowania nie daj saletry i kolendry, a po ugotowaniu włóż do wrzącej, czystej wody, aby zmiażdżone przyprawy oczyścić i podaj według upodobania.
  
Electra03.05.2024 10:57:19
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » PRZETWORY » ZALEWA DO PEKLOWANIA

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny