wrzucaj <- <- -> -> 1 Pliki, które tu są udostępnione można używać TYLKO pod warunkiem, że masz ich oryginalną wersje, a ściągniętą kopie będzie się traktować jako zapasową.
Nie mogą one służyć jakimkolwiek celom niezgodnym z prawem.
Udostępniający pliki nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania materiałów tu zawartych niezgodnie z ich przeznaczeniem w szczególności, gdy spowodowałoby to szkodę osób trzecich.
Wszystkie pliki pobierałeś/aś na własną odpowiedzialność.



NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » SOSY I PRZYPRAWY » KARMEL

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Karmel

  
kotek
01.04.2021 11:41:27
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Moderator

Posty: 2930 #7658641
Od: 2018-4-14
Domowy sos karmelowy jest bajecznie dobry. Może się wydawać, że przygotowanie idealnego karmelu jest wyjątkowo trudne, jednak po wielu próbach mogę się śmiało podzielić radami. Od teraz karmel zawsze wychodzi!Cała sztuka w przygotowywaniu sosu karmelowego to pilnowanie, aby ogień nie był zbyt mocny. Bardzo łatwo jest spalić karmel, jest wtedy prawie czarnego koloru i wyczuwalna jest charakterystyczna gorycz. Ile razy musiałam wylewać cały rozpuszczony cukier, bo wiedziałam już że nie odratuję karmelu! W każdym razie jeżeli wysypiesz na patelnię cukier to postaw ją na małym ogniu i cierpliwie czekaj, aż całość się rozpuści. Nie mieszaj i nic nie kombinuj, w końcu się rozpuści wesoły Wtedy dodajesz wodę i powstanie skorupka - to jest zupełnie normalne. Skorupka się rozpuści i teraz dodajesz śmietankę, to dzięki niej Twój karmelowy sos będzie delikatny w smaku i przypominał najlepsze krówki na świecie wesołySos karmelowy przechowuję w szczelnie zamkniętych słoiczkach i w lodówce. Jeżeli jest zbyt zimny aby rozprowadzić go na naleśnikach czy cieście, to spokojnie go podgrzej - nie straci na smaku....:Składniki
120 ml śmietanki 30 proc
60 g cukru
60 ml wody
1 łyżeczka masła...Przygotowanie
Na patelnię wysypuję cukier. Powinien on gładko zakrywać cienką warstwą całą patelnię. Na średnim palniku zaczynam podgrzewać cukier. Ważna sprawa: nic nie mieszamy! Czekamy aż cukier zacznie się rozpuszczać.
Gdy uzyskamy jasnobrązowy kolor, dodaję wodę. W tym momencie rozgrzany cukier zacznie pryskać więc trzeba uważać. Drewnianą łopatką mieszam, aż powstała bryłka cukru się rozpuści. Jak tylko to nastąpi dodaję śmietankę (mieszamy cały czas!) i gotuję przez 4-5 minut – całość powinna nabrać jasnobrązowego koloru.
Na koniec dodaję masło, mieszam aż całkowicie się rozpuści.
  
Electra28.04.2024 17:04:00
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » SOSY I PRZYPRAWY » KARMEL

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny