wrzucaj <- <- -> -> 1 Pliki, które tu są udostępnione można używać TYLKO pod warunkiem, że masz ich oryginalną wersje, a ściągniętą kopie będzie się traktować jako zapasową.
Nie mogą one służyć jakimkolwiek celom niezgodnym z prawem.
Udostępniający pliki nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania materiałów tu zawartych niezgodnie z ich przeznaczeniem w szczególności, gdy spowodowałoby to szkodę osób trzecich.
Wszystkie pliki pobierałeś/aś na własną odpowiedzialność.



NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » ŚNIADANIA - OBIADY - KOLACJA, » ŚLEDŹ PO KASZUBSKU

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Śledź po kaszubsku

  
kotek
04.12.2020 07:44:18
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Moderator

Posty: 2930 #6658537
Od: 2018-4-14
Składniki:
5 filetów śledziowych ze słonej zalewy - matiasów
3 czerwone cebule - 300 g
garść suszonych śliwek - 50 g
4 łyżki koncentratu pomidorowego
5 łyżek oleju roślinnego
łyżka octu winnego
przyprawy i zioła: łyżeczka cukru, 2 liście laurowe, pół łyżeczki gorczycy, 4 ziarna ziela angielskiego, szczypta pieprzu i majeranku..Śledzie po kaszubsku
Jak przygotować matiasy z ze słonej zalewy?
Filety śledziowe można moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. Co kilka godzin należy wymienić wodę na nową. Śledzie mo zna też moczyć je mleku przez 1-2 godzin. Należy je następnie wyjąć, osuszyć i pokroić w kawałki wielkości około 2-3 cm.

Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę lub cienkie piórka. Na patelni rozgrzej 5 łyżek oleju. Umieść cebulę i podsmażaj ją kilka minut na małej mocy palnika. Cebula ma się zeszklić i zmięknąć, nie przysmażyć. Do cebuli dodaj śliwki pokrojone w plasterki, łyżeczkę cukru oraz ziele angielskie, gorczycę, liście laurowe i szczyptę pieprzu. Majeranek jest opcjonalny - czasem go nie dodaję. Całość zamieszaj i podsmażaj kilka minut.

Na koniec dodaj też łyżkę octu i koncentrat pomidorowy. Jeśli wolisz, by całość miała delikatniejszy smak, to polecam dać 2 łyżki koncentratu oraz dwie łyżki przecieru z pomidorów, bądź całkowicie zastąpić koncentrat przecierem. Możesz też dodać więcej oleju.. jest to kwestia gustu.Jeszcze ciepłą cebulę z dodatkami można przełożyć do słoika. Warstwa warzyw, warstwa śledzi - na przemian. Po przestudzeniu zakręć słoik i odstaw do lodówki. Śledzie po kaszubsku będą gotowe do zjedzenia już na drugi dzień. W lodówce można je trzymać do 10 dni.
  
Electra16.05.2024 00:20:02
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » ŚNIADANIA - OBIADY - KOLACJA, » ŚLEDŹ PO KASZUBSKU

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny