wrzucaj <- <- -> -> 1 Pliki, które tu są udostępnione można używać TYLKO pod warunkiem, że masz ich oryginalną wersje, a ściągniętą kopie będzie się traktować jako zapasową.
Nie mogą one służyć jakimkolwiek celom niezgodnym z prawem.
Udostępniający pliki nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania materiałów tu zawartych niezgodnie z ich przeznaczeniem w szczególności, gdy spowodowałoby to szkodę osób trzecich.
Wszystkie pliki pobierałeś/aś na własną odpowiedzialność.



NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » SERY » SER JABŁKOWY

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Ser jabłkowy

  
kotek
26.05.2020 09:10:48
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Moderator

Posty: 2930 #5461608
Od: 2018-4-14
Składniki
7 kg kwaśnych jabłek (np. antonówek)
1 1/2 kg cukru
cynamon....Sposób przyrządzania
Obrane i pokrojone w ósemki lub szesnastki jabłka zasypać cukrem, wymieszać i zostawić na 1-2 dni, aby powstał sok. Wtedy sok zlać do naczynia i gotować na bardzo małym ogniu, aż ściemnieje, zgęstnieje i zostanie mniej więcej połowa soku. Wtedy wsypujemy jabłka z cynamonem i gotujemy, cały czas mieszając, aż masa będzie odpowiednio gęsta.

Masa jest dobra, gdy już przestaje lgnąć do ścianek naczynia. Można sprawdzić również inaczej. Na wilgotną ściereczkę włożyć trochę masy, przykryć suchą i ścisnąć. Jeżeli masa już się nie przyklei, to znaczy, że nadszedł koniec gotowania. Wtedy masę jabłkową wkładamy do wilgotnych płóciennych lub z gazy woreczków i wieszamy w przewiewnym miejscu, aby wyschły. Można także wyłożyć do płaskich zmoczonych w zimnej wodzie naczyń, a gdy zastygnie wyjąć i podsuszyć. Przechowywać zawinięte w pergamin w chłodnym i suchym miejscu.

Aby otrzymać ser marmurkowy, do gotowanego soku wsypujemy 3/4 jabłek, a resztę na samym końcu gotowania, aby nie zdążyły się rozgotować. W ten sposób nasz ser będzie w ciapki.

Co do konsystencji, to w efekcie końcowym ser jest trochę podobny do suszonych owoców (np. moreli), ale nie tak bardzo suchy i lekko, prawie niezauważalnie ciągnący się.

Przechowywać w lodówce, ale może być jakieś suche i chłodne miejsce.

Można podawać z:

gorzką herbatą lub kawą
winem.
  
Electra03.05.2024 22:08:47
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » SERY » SER JABŁKOWY

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny