wrzucaj <- <- -> -> 1 Pliki, które tu są udostępnione można używać TYLKO pod warunkiem, że masz ich oryginalną wersje, a ściągniętą kopie będzie się traktować jako zapasową.
Nie mogą one służyć jakimkolwiek celom niezgodnym z prawem.
Udostępniający pliki nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania materiałów tu zawartych niezgodnie z ich przeznaczeniem w szczególności, gdy spowodowałoby to szkodę osób trzecich.
Wszystkie pliki pobierałeś/aś na własną odpowiedzialność.



NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » PIEROGI , NALEŚNIKI I JAJKA » PIEROGI TYROLSKIE

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Pierogi tyrolskie

  
kotek
20.08.2020 10:48:05
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Moderator

Posty: 2930 #5719358
Od: 2018-4-14
CIASTO - 150 g mąki pszennej wrocławskiej typ 500
150 g mąki żytniej typ 720
2 łyżki oleju roślinnego
1 jajko
1/3 łyżeczki soli
ok. 125 ml gorącej wody..FARSZ - 250 g kiszonej kapusty
100 g wędzonego podgardla
50 g cebulki dymki ze szczypiorem
150 g sera - może być ricotta albo mascarpone - ja użyłam twarożku tłustego z wiaderka
1 czubata łyżeczka posiekanej ostrej papryczki
3/4 łyżeczki kminku - dałam całe ziarenka bo bardzo lubię :-)
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
2 łyżki wytrawnego białego wina
2 łyżki posiekanego szczypioru...Sposób przygotowania:
Pierogi tyrolskie
CIASTO - mąki zmieszać, dodać sól, jajko, olej i lekko rozmieszać widelcem. Zagniatając dodawać wodę, jak najcieplejszą, ale tak żeby się nie poparzyć - wyrabiać kilka chwil aż ciasto będzie sprężyste i nie będzie się lepiło. Przykryte miską albo zawinięte z folię odłożyć żeby odpoczęło. FARSZ - podgardle (albo boczek) pokroić w kosteczkę i zesmażyć żeby się wytopiło i zrumieniło - skwarki wyjąć a wytopiony tłuszcz odstawić. Skwarki przełożyć na drugą patelnię - dodać do nich posiekaną cebulkę dymkę, kminek i chili - smażyć żeby cebula się zeszkliła. Dołożyć przesiekaną kiszoną kapustę - jeśli jest bardzo twarda i kwaśna to można ją wcześniej obgotować, ale ja tego nie robiłam - dusiłam kilka minut dodając pieprz oraz wino. Gdy kapusta zmięknie zdjąć pokrywkę i smażyć mieszając żeby odparował cały płyn - zestawić do ostudzenia. Do ostudzonego farszu dodać serek - wymieszać , sprawdzić czy nie trzeba doprawić do smaku. PIEROGI - ciasto, po kawałku, cienko rozwałkowywać i wykrawać z niego krążki - parzystą ilość. Ja część nałożyć porcje farszu i przykryć następnymi . Po dociśnięciu brzegów i zlepieniu ich można je uformować dowolnie. Gotować partiami w lekko osolonym wrzątku - po 3 minuty od wypłynięcia. Odcedzić dokładnie i podsmażyć na tłuszczu wytopionym z podgardla albo boczku - mają się leciutko zrumienić. Podawać gorące posypując szczypiorkiem i startym serem - u mnie był to oscypek, ale możecie użyć jakiegoś twardego sera typu parmezan.
  
Electra05.05.2024 10:35:25
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » PIEROGI , NALEŚNIKI I JAJKA » PIEROGI TYROLSKIE

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny