wrzucaj <- <- -> -> 1 Pliki, które tu są udostępnione można używać TYLKO pod warunkiem, że masz ich oryginalną wersje, a ściągniętą kopie będzie się traktować jako zapasową.
Nie mogą one służyć jakimkolwiek celom niezgodnym z prawem.
Udostępniający pliki nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania materiałów tu zawartych niezgodnie z ich przeznaczeniem w szczególności, gdy spowodowałoby to szkodę osób trzecich.
Wszystkie pliki pobierałeś/aś na własną odpowiedzialność.



NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » PIEROGI , NALEŚNIKI I JAJKA » PIEROGI Z DYNIĄ

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Pierogi z dynią

  
kotek
03.11.2019 06:59:53
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Moderator

Posty: 2930 #5254168
Od: 2018-4-14
Składniki potrzebne do wykonania pierogów
Ciasto:

mąka pszenna – 300 g
gorąca woda – 250 ml
sól – ćwierć łyżeczki
Farsz:

dynia – ok. 400 g miąższu (u mnie była to ćwiartka niewielkiej dyni)
jedna cebula
dwa ząbki czosnku
szklanka mrożonego zielonego groszku
przyprawy: sól, pieprz, imbir, kurkuma, ewentualnie dodatkowy suszony imbir, cynamon, płatki chilli..Do okraszenia gotowych pierogów:

łyżka masła
połowa przygotowanej wcześniej cebuli
szczypiorek
gęsty ocet balsamiczny (ja użyłem octu daktylowo-figowego).....Przygotowanie pierogów
Dynię pozbawiłem pestek i skóry, a następnie pokroiłem w kostkę. W dużej misce kawałki dyni posoliłem, popieprzyłem i skropiłem oliwą. Wszystko to wrzuciłem na blachę i wstawiłem na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C. W tym czasie dynia ładnie się przypiekła i zrobiła się mięciutka.
W trakcie pieczenia dyni zająłem się wyrobieniem ciasta na pierogi. Mąkę przesiałem do dużej miski, dodałem do niej sól i powoli wlewając do miski gorącą wodę mieszałem ciasto łyżką.
Kiedy składniki ciasta już wstepnie się połączyły, wyrabiałem je przez kilka minut ręką. Jeżeli ciasto zbytnio się lepi, dodaję odrobinę mąki. Docelowo powinno ono być gładkie, sprężyste i miękkie.
Wyrobione ciasto odstawiłem na bok w misce przykrytej ściereczką na ok. 30 minut…i zabrałem się za przygotowanie farszu. Cebulę pokroiłem w cieniutkie piórka i usmażyłem na złoty kolor na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego. Kiedy cebula była już prawie gotowa, na patelnię wrzuciłem dodatkowo posiekany na cieniutkie plasterki czosnek. Połowę usmażonej cebuli odstawiłem na bok, aby użyć jej później do okraszenia gotowych pierogów.
Upieczoną dynię przełożyłem do miski, dodałem groszek, połowę usmażonej wcześniej cebuli z czosnkiem i starty na tarce świeży imbir.Farsz doprawiłem do smaku solą, pieprzem, kurkumą, dodatkowym suszonym imbirem, cynamonem i odrobiną płatków chilli, a następnie wszystko dokładnie wymieszałem. Z farszem jest taka sprawa, że najlepiej doprawić go wedle własnych gustów i dlatego nie podaję dokładnych ilości przypraw. Poeksperymentuj – tak będzie idealnie wesoły
Jeżeli farsz mocno puści soki (konkretnie dynia), najlepiej jest ten nadmiar płynu odlać.
Ciasto odstało już swoje 30 minut, więc mogłem zabrać się za wałkowanie. Aby ciasto nie przywierało, na stolnicy rozsypałem odrobinę mąki i rozwałkowałem ciasto bardzo cienko.
Z ciasta przy pomocy szklanki wykrawałem kółka, na których układałem farsz. Ilość farszu musisz wyczuć – jeżeli będzie go za dużo, nie uda się zlepić pieroga, jeżeli zaś będzie go za mało, prym będzie wiodło ciasto – a tego nie chcemy (pożądana jest harmonia i równowaga pomiędzy ciastem i farszem).Klejenie pierogów to czynność prosta i przyjemna – jeżeli tylko wcześniej zadbasz o odpowiednią ilość farszu ,) W pierwszej kolejności warto zlepić krawędzie ciasta lekko, a dopiero przy drugim podejściu, kiedy pieróg nabrał już wstępnego kształtu, użyć większej siły i porządnie scalić ze sobą krawędzie.
Tak przygotowane pierogi wrzucałem do gotującej się, lekko osolonej wody. Wyjmowałem je po kilkudziesięciu sekundach od wypłynięcia na powierzchnię.
Po odsączeniu wody układałem je na talerzach, smarowałem odrobiną masła, posypywałem przysmażoną cebulką i szczypiorkiem. Na stole pojawił się również daktylowo-figowy ocet balsamiczny, w którym przy okazji każdego kęsa maczaliśmy pierogi.
  
Electra05.05.2024 06:32:45
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » PIEROGI , NALEŚNIKI I JAJKA » PIEROGI Z DYNIĄ

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny