wrzucaj <- <- -> -> 1 Pliki, które tu są udostępnione można używać TYLKO pod warunkiem, że masz ich oryginalną wersje, a ściągniętą kopie będzie się traktować jako zapasową.
Nie mogą one służyć jakimkolwiek celom niezgodnym z prawem.
Udostępniający pliki nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania materiałów tu zawartych niezgodnie z ich przeznaczeniem w szczególności, gdy spowodowałoby to szkodę osób trzecich.
Wszystkie pliki pobierałeś/aś na własną odpowiedzialność.



NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » COŚ NA GRILLA » PIECZARKI Z GRILLA

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Pieczarki z grilla

  
kotek
07.09.2019 10:27:06
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Moderator

Posty: 2930 #4698856
Od: 2018-4-14
Składniki na pieczarki

400 g dużych pieczarek - 5 sztuk
5 łyżeczek oleju
po pół płaskiej łyżeczki soli i słodkiej papryki
Składniki na farsz do pieczarek

200 g sera gorgonzola
2 łyżki oliwy
pęczek natki pietruszki
pół czerwonej papryki
3 łyżki soku z cytryny
płaska łyżeczka soli...Bardzo lubię szykować przepisy na grilla. Sam zapach żarzącego się węgla sprawia, że wszyscy domownicy i goście zaczynają się zbierać wokół paleniska, by sprawdzić czy już można coś smacznego zjeść.

Szykując przepis na pieczarki faszerowane z grilla zależało mi by:
- było to danie z grilla, ale bez mięsa, więc również dla wegetarian
- było szybkie i proste do zrobienia
- można było je serwować bez dzielenia na porcje
- było pyszne również po przestudzeniu

Farsz do pieczarek polecam przygotować sobie wcześniej - przed wyłożeniem kapeluszy pieczarek na grilla. Pieczarki z grilla faszerowane
Zacznij od przygotowania farszu do pieczarek z grilla. W misce umieść razem: posiekaną natkę pietruszki, ser gorgonzola, oliwę, bardzo drobno posiekaną paprykę oraz sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj. Przygotuj sobie kilka większych pieczarek. Ważne jest, by kapelusze były dość szerokie i równe. Będzie Ci je łatwiej faszerować. Moje pieczarki były już mocno dojrzałe, więc nie zachowały zwartej struktury podczas grillowania. Były jednak tak samo pyszne jak zawsze.Ja pieczarki obieram, szczególnie te duże i mocno dojrzałe. Usuwam również ogonki. W małej miseczce umieść razem 5 łyżeczek ulubionego oleju roślinnego lub oliwy oraz po pół płaskiej łyżeczki soli i słodkiej papryki. Całość zamieszaj. Przy pomocy pędzelka kuchennego wysmaruj od zewnątrz kapelusze. Jeśli masz obrane pieczarki, to będą one bardzo szybko chłonęły olej. Najważniejsze jest dokładne posmarowanie olejem samych brzegów pieczarek. Tak przygotowane kapelusze pieczarek układaj na dobrze rozgrzanym grillu. Najlepiej bezpośrednio na nagrzaną kratkę grilla. Optymalna temperatura nie powinna przekraczać 210 stopni. Najpierw pieczarki ułóż kapeluszem do góry. Bardzo dużo zależy też od tego, jak wysoko nad ogniem/żarem jest umieszczona kratka. Dlatego też zawsze polecam kontrolować stan podpieczenia warzyw. Szykuje się je znacznie szybciej niż mięso, więc polecam dosłownie stać nad grillem. Po trzech minutach możesz przewrócić je na drugą stronę. Tutaj polecam już użyć długich szczypiec.Na odwrócone kapusze wyłóż przygotowany wcześniej farsz. Polecam użyć dłuższej łyżki.. Uwaga - temperatura nad paleniskiem jest wysoka. Dlatego też możesz najpierw zdjąć pieczarki na chwilę z grilla, by nałożyć na nie farsz i tak przygotowane położyć z powrotem na grillu. Pieczarki z farszem potrzebują około 8-12 minut, by można je było zdjąć z kratki grilla. Jeśli grillujesz pieczarki w piekarniku, to polecam na koniec włączyć na chwilę opcję grillowania od góry.
  
Electra07.05.2024 01:29:10
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » COŚ NA GRILLA » PIECZARKI Z GRILLA

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny