wrzucaj <- <- -> -> 1 Pliki, które tu są udostępnione można używać TYLKO pod warunkiem, że masz ich oryginalną wersje, a ściągniętą kopie będzie się traktować jako zapasową.
Nie mogą one służyć jakimkolwiek celom niezgodnym z prawem.
Udostępniający pliki nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania materiałów tu zawartych niezgodnie z ich przeznaczeniem w szczególności, gdy spowodowałoby to szkodę osób trzecich.
Wszystkie pliki pobierałeś/aś na własną odpowiedzialność.



NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » DANIA DLA NAJMŁODSZYCH » CIASTO HERBACIANE

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Ciasto herbaciane

  
kotek
11.09.2021 08:27:15
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Moderator

Posty: 2930 #7859547
Od: 2018-4-14
Składniki:

Biszkopt

3 jajka (rozmiar L)
70 g cukru
60 g mąki pszennej
45 g mąki ziemniaczanej
5 g proszku do pieczenia
otarta skórka z 1 limonki
Napar z herbaty:

300 ml wody
5 saszetek herbaty czarnej Earl Grey

Mus herbaciany:

2 tabliczki białej czekolady
100 ml naparu z herbaty
16 g żelatyny + 50 ml naparu z herbaty
400 ml śmietany 30%
Poncz herbaciany:

150 ml naparu herbacianego
70 g cukru
20 g rumu / alkoholu
Dodatkowo:

kakao
dodatki do ozdoby wierzchu ciasta..... Biszkopt:

Białka ubijamy na puszystą pianę, dodajemy cukier, miksujemy do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Do ubitych białek dodajemy żółtka, przesianą przez sito mąkę pszenną i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia oraz otartą skórkę z limonki. Delikatnie mieszamy wszystkie składniki. Dno foremki (30 x 12 cm – keksówka) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy olejem. Przygotowane ciasto przekładamy do foremki. Pieczemy w temperaturze 170°C mniej więcej przez 20 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Gotowy biszkopt pozostawiamy w zamkniętym piekarniku jeszcze 15 min. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i wyjmujemy z foremki do przestygnięcia. Z ostudzonego biszkoptu odkrawamy sam wierzch i dzielimy ciasto na dwie części.

Napar z herbaty:

Wodę zagotowujemy. W gorącej wodzie zaparzamy herbatę. Parzymy około 10 minut pod przykryciem. Mus herbaciany:

Czekoladę łamiemy i zalewamy gorącym naparem z herbaty. Mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Jeżeli zaistnieje potrzeba możemy całość lekko ogrzać, żeby czekolada zdołała się rozpuścić.

Żelatynę zalewamy 50 ml naparu herbacianego i mieszamy do całkowitego jego rozpuszczenia.

Rozpuszczoną żelatynę w naparze dolewamy do rozpuszczonej w naparze czekolady i wszystko dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia się wszystkich składników, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.

Ubijamy śmietanę i dodajemy do niej nasz ostygnięty napar z żelatyną i białą czekoladą.

Poncz herbaciany:

Napar zagotowujemy z cukrem. Studzimy. Do ostygniętego naparu dodajemy rum/alkohol. Mieszamy. Składamy ciasto:

Spód naszego biszkoptu wkładamy do foremki w której się piekł. Skrapiamy go naszym ponczem herbacianym, a następnie wykładamy ½, musu herbacianego. Na mus nakładamy drugą część biszkoptu i ponownie skrapiamy ponczem herbacianym. Na wierzch wykładamy pozostałą część musu herbacianego.

Tak złożone ciasto wkładamy do lodówki na około 12 godzin. Po tym czasie możemy udekorować wierzch ciasta kakaem lub innymi lubianymi przez nas dekoracjami.
  
Electra06.05.2024 21:42:09
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » DANIA DLA NAJMŁODSZYCH » CIASTO HERBACIANE

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny