wrzucaj <- <- -> -> 1 Pliki, które tu są udostępnione można używać TYLKO pod warunkiem, że masz ich oryginalną wersje, a ściągniętą kopie będzie się traktować jako zapasową.
Nie mogą one służyć jakimkolwiek celom niezgodnym z prawem.
Udostępniający pliki nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania materiałów tu zawartych niezgodnie z ich przeznaczeniem w szczególności, gdy spowodowałoby to szkodę osób trzecich.
Wszystkie pliki pobierałeś/aś na własną odpowiedzialność.



NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » DANIA DLA NAJMŁODSZYCH » A'LA RAFFAELLO

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

a'la Raffaello

  
kotek
13.05.2021 08:56:08
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Moderator

Posty: 2930 #7813400
Od: 2018-4-14
Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund. Mąki wymieszać, przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Formę o wymiarach 25 x 25 cm papierem do pieczenia (ja piekłam w kwadratowej tortownicy o podanych wymiarach, więc papierem wykładałam tylko spód formy, boków niczym nie smarowałam). Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170º,C około 40 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt pozostawić w piekarniku do przestudzenia, po około 15-20 minutach można uchylić drzwiczki, studzić w piekarniku kolejne 15 minut. Przestudzony, wyjąć z piekarnika, jeśli wyrósł z lekką górką odwrócić do góry dnem, po chwili będzie zupełnie płaski. Gdy biszkopt zupełnie się wystudzi wyjmujemy go z formy, oddzielając nożem brzegi ciasta od tortownicy. Biszkopt przekroić ostrym nożem na 3 blaty.Masa:

Malibu przelać do niewielkiej miski, dodać wiórki kokosowe i płatki migdałowe. Wymieszać i pozostawić na kilka godzin.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodawać po 1-2 łyżki mleko w proszku, stale ucierając. Po wyczerpani mleka dodajemy nasączone wiórki i migdały, wymieszać.
Jajka sparzyć. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać.

Poncz:

Wodę zagotować, dodać cukier, przestudzić. Dodać likier, wymieszać.

Całość:

Dolny blat ułożyć na paterze, naponczować, wyłożyć 1/3 kremu, przykryć kolejnym blatem, ponownie naponczować, wyłożyć połowę pozostałej masy, przykryć ostatnim blatem, nasączyć go pozostałym ponczem, krem wyłożyć na wierzch i boki ciasta, udekorować wiórkami kokosowymi, ewentualnie pralinkami Raffaello.
  
Electra06.05.2024 14:52:11
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » DANIA DLA NAJMŁODSZYCH » A'LA RAFFAELLO

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny