wrzucaj <- <- -> -> 1 Pliki, które tu są udostępnione można używać TYLKO pod warunkiem, że masz ich oryginalną wersje, a ściągniętą kopie będzie się traktować jako zapasową.
Nie mogą one służyć jakimkolwiek celom niezgodnym z prawem.
Udostępniający pliki nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania materiałów tu zawartych niezgodnie z ich przeznaczeniem w szczególności, gdy spowodowałoby to szkodę osób trzecich.
Wszystkie pliki pobierałeś/aś na własną odpowiedzialność.



NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » DANIA DLA NAJMŁODSZYCH » DOMOWA CHAŁKA Z KRUSZONKĄ

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Domowa chałka z kruszonką

  
kotek
24.01.2020 18:24:30
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Moderator

Posty: 2930 #5387383
Od: 2018-4-14
Składniki
Chałka:
4 szklanki mąki tortowej
0,5 kostki drożdży (50g)
2 jajka
6 łyżek cukru
1 szklanka mleka
4 łyżki masła
szczypta soli
+jajko do posmarowania ciasta

Kruszonka:
4 łyżeczkii masła
3 łyżki cukru
ok. 0,5 szkl. mąki- w zależności od tego ile się wgniecie...Sposób przygotowania przepisu:
Domowa chałka z kruszonką

1. 0,5 szklanki mleka lekko podgrzać, dodać drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki i dokładnie utrzeć, najlepiej w garnuszku o pojemności 0,5-0,75l i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 15 min.
W tym czasie utrzeć całe jajka z pozostałymi 5 łyżkami cukru do białości.
2. Masło stopić w pozostałym mleku i pozostawić do przestudzenia.
3. Mąkę przesiać w dużą miskę, wymieszać z solą Następnie zrobić w niej dołek, dodać rozczyn, ubite jajka i mleko z masłem i porządnie wyrobić. Wyrobione ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość
4. Teraz zrobić kruszonkę: utrzeć masło z cukrem, dodać mąkę i dalej ucierać, aż zrobią się grudki.
Chałka w przekroju5. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, jeszcze chwilę zagnieść, a następnie podzielić na pół, a każdą połówkę jeszcze na 3 części.
Z każdej części uformować wałek i zapleść z nich 2 warkocze.
Następnie przełożyć na wyłożoną papierem blachę, posmarować ubitym jajkiem i posypać kruszonką.Piec ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  
Electra18.05.2024 22:58:53
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » DANIA DLA NAJMŁODSZYCH » DOMOWA CHAŁKA Z KRUSZONKĄ

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny