wrzucaj <- <- -> -> 1 Pliki, które tu są udostępnione można używać TYLKO pod warunkiem, że masz ich oryginalną wersje, a ściągniętą kopie będzie się traktować jako zapasową.
Nie mogą one służyć jakimkolwiek celom niezgodnym z prawem.
Udostępniający pliki nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania materiałów tu zawartych niezgodnie z ich przeznaczeniem w szczególności, gdy spowodowałoby to szkodę osób trzecich.
Wszystkie pliki pobierałeś/aś na własną odpowiedzialność.



NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » DANIA DLA NAJMŁODSZYCH » TORT CZEKOLADOWO - POMARAŃCZOWY

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Tort czekoladowo - pomarańczowy

  
kotek
09.10.2019 07:44:07
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Moderator

Posty: 2930 #5161856
Od: 2018-4-14
SKŁADNIKI
KALKULATOR
JEDNOSTEK
Biszkopt:
jajka

7 szt.
cukier

200 g
mąka ziemniaczana

35 g
mąka tortowa

120 g
kakao

2 łyżeczki
sól

1 szczypta
Krem czekoladowy:pomarańcze

250 g
cukier

25 g
mąka ziemniaczana

2 łyżeczki
żelatyna

1.5 łyżeczki
śmietana kremówka

200 ml
serka mascarpone

100 g
barwnik spożywczy do ciast

5 kropli.Frużelina pomarańczowa:
pomarańcze

600 g
cukier

40 g
mąka ziemniaczana

2 łyżeczki
żelatyna

3 łyżeczki
Nasączenie:
sok wyciśnięty z pomarańczy

200 ml
cukier

2 łyżki
wódka

5 łyżek.Krem waniliowy do tynkowania:
śmietana kremówka

350 ml
serka mascarpone

250 g
cukier puder

3 łyżeczki
pasta z wanilii

1 łyżeczka
Ganache:
gorzka czekolada

100 g
śmietanka kremowa

120 ml......SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Biszkopt

Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku oraz ekstrakt pomarańczowy. Delikatnie mieszamy. Mąkę tortową, ziemniaczaną oraz kakao łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
Rant cukierniczy o średnicy 21 cm układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto przekładamy i delikatnie wyrównujemy. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 45-55 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z biszkoptu odcinamy wierzch i kroimy na 4 równe blaty.

Krem czekoladowy

Czekoladę dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z mascarpone. Następnie dodajemy powoli płynną czekoladę o temperaturze pokojowej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.Krem pomarańczowy

Pomarańcze obieramy, dokładnie filetujemy i przekładamy do rondelka. Dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż całkowicie się rozpuści, a pomarańcze rozpadną. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się pomarańczy. Mieszamy dokładnie, chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i dodajemy do pomarańczy. Mieszamy do połączenia się składników. Gotową frużelinę studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby stężała.
Serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z mascarpone. Następnie dodajemy powoli frużelinę pomarańczową oraz barwnik i delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły.

Frużelina pomarańczowa

Pomarańcze obieramy, dokładnie filetujemy i przekładamy do rondelka. Dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a pomarańcze rozpadną. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się pomarańczy. Mieszamy dokładnie, chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i dodajemy do pomarańczy. Mieszamy do połączenia się składników. Gotową frużelinę studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby stężała.Nasączenie

Do soku pomarańczowego dodajemy cukier oraz alkohol. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru i odstawiamy na bok.

Krem waniliowy do tynkowania

Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy pastę waniliową. Ubitą śmietanę łączymy z mascarpone. Delikatnie mieszamy do połączenia się składników.

Przełożenie

Biszkopt dzielimy na 4 równe blaty. Pierwszy blat układamy na podkładzie, zakładamy rant cukierniczy (tort ma wysokość 12 cm, więc zwykła obręcz od tortownicy z pewnością nie wystarczy). Biszkopt nasączamy i wykładamy 1/3 frużeliny pomarańczowej. Wykładamy połowę kremu czekoladowego, przykrywamy biszkoptem, który nasączamy. Na biszkopt wykładamy kolejną część frużeliny pomarańczowej, następnie krem pomarańczowy i przykrywamy biszkoptem, który nasączamy. Wykładamy pozostałą frużelinę oraz krem czekoladowy i przykrywamy biszkoptem. Biszkopt przykrywamy papierem do pieczenia i delikatnie obciążamy. Tort wstawiamy do lodówki na całą noc. Zdejmujemy papier i nasączamy wierzchni biszkopt.
Kremem waniliowym tynkujemy dokładnie cały tort, aby powierzchnia była równa i gładka. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.Ganache

Czekoladę dzielimy na małe kawałki równej wielkości. Śmietankę podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. Polewę studzimy i jeszcze płynną wylewamy na dobrze schłodzony tort. Tort dekorujemy słodyczami. U mnie przewaga słodyczy o smaku pomarańczowym
* użyłam śmietany double cream 48%
** obranych, wyfiletowanych
*** podaję taka ilość cukru, jaką użyłam. W rzeczywistości wszystko zależy od tego, jak kwaśne są pomarańcze. Tu trzeba dobrze zbalansować smak. Frużelina powinna być lekko kwaskowa, ma równoważyć smak czekolady. Zbyt słodka sprawi, że tort będzie za słodki i mdły.
  
Electra18.05.2024 20:42:44
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » DANIA DLA NAJMŁODSZYCH » TORT CZEKOLADOWO - POMARAŃCZOWY

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny