wrzucaj <- <- -> -> 1 Pliki, które tu są udostępnione można używać TYLKO pod warunkiem, że masz ich oryginalną wersje, a ściągniętą kopie będzie się traktować jako zapasową.
Nie mogą one służyć jakimkolwiek celom niezgodnym z prawem.
Udostępniający pliki nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania materiałów tu zawartych niezgodnie z ich przeznaczeniem w szczególności, gdy spowodowałoby to szkodę osób trzecich.
Wszystkie pliki pobierałeś/aś na własną odpowiedzialność.



NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » DANIA DLA NAJMŁODSZYCH » FAWORKI/CHRUST

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Faworki/Chrust

  
kotek
16.09.2019 07:49:27
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Moderator

Posty: 2930 #4790919
Od: 2018-4-14
Składniki:
500 g mąki pszennej
6 dużych kurzych żółtek
10-11 łyżek gęstej śmietany (u mnie 12%)
szczypta soli
2 łyżki spirytusu lub octu spirytusowego



Składniki Dodatkowe:
cukier puder lub cukier kryształ......Przygotowanie Początkowe:
Na stolnicę przesiać mąkę.
Dodać żółtka.
Dodać śmietanę.
Dodać sól.
Wlać ocet.
Wyrobić ciasto na gładką masę (ciasto na początku będzie sypkie, potem kruche, a w efekcie końcowym dosyć twarde, ale utworzy jednolitą kulę).
Włożyć na 1 godz. do lodówki, dzięki czemu ciasto zmięknie i będzie łatwiejsze w wałkowaniu (jeśli bardzo się nam śpieszy, możemy pominąć chłodzenie ciasta).
Ciasto rozwałkować na grubszy placek.
Złożyć.
Uderzyć kilka razy wałkiem.
Rozwałkować ponownie.
Złożyć.
Uderzyć kilka razy wałkiem.
Rozwałkować ponownie.
Czynność można powtórzyć jeszcze kilka razy, aby wtłoczyć w ciasto jak najwięcej pęcherzyków powietrza, które zaczną pojawiać się na cieście.Ciasto rozwałkować na niecały 1mm do 1,5 mm grubości (im cieńsze ciasto, tym bardziej chrupiące i delikatne będą nasze faworki, z ciasta rozwałkowanego na maksymalną grubość wyjdą takie faworki jak moje na zdjęciu, czyli nie takie bardzo cienkie, ale to zależy od tego, jakie faworki smakują nam najbardziej).
Ciasto podzielić na średniej szerokości paski i średniej długości paski (nie mogą być za krótkie ani za długie).
Każdy pojedynczy pasek przeciąć w środku na taką długość, aby móc przełożyć przez niego końcówkę owego paska.
W takiej postaci układać na desce..Przygotowanie Końcowe:
Rozgrzać olej/smalec (dobrze rozgrzany tłuszcz będzie skwierczył w momencie włożenia do niego faworka, a on sam natychmiast wypłynie na wierzch i zarumieni się) w większym rondlu ( u mnie był to szerszy rondel o objętości 5 l).
Na rozgrzany olej kłaść prosto faworki.
Smażyć do lekkiego zezłocenia z jednej strony, a następnie przewrócić np. widelcem na drugą stronę i smażyć do uzyskania złotego koloru (faworki powinny wypływać na wierzch natychmiast, chyba, że zostały grubiej wałkowane, wtedy może zająć im to ok. 4-5 sek., po czym zaczną się rumienić, więc nie powinniśmy odchodzić od rondla).
Faworki wyciągać na kilka złożonych listków papieru kuchennego.
Oprószyć wybranym cukrem.
Podawać najlepiej jeszcze na świeżo, kiedy są najbardziej chrupiące.
  
Electra18.05.2024 23:34:05
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » DANIA DLA NAJMŁODSZYCH » FAWORKI/CHRUST

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny