wrzucaj <- <- -> -> 1 Pliki, które tu są udostępnione można używać TYLKO pod warunkiem, że masz ich oryginalną wersje, a ściągniętą kopie będzie się traktować jako zapasową.
Nie mogą one służyć jakimkolwiek celom niezgodnym z prawem.
Udostępniający pliki nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania materiałów tu zawartych niezgodnie z ich przeznaczeniem w szczególności, gdy spowodowałoby to szkodę osób trzecich.
Wszystkie pliki pobierałeś/aś na własną odpowiedzialność.



NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » DANIA DLA NAJMŁODSZYCH » DŻEM WIŚNIOWY PYSZNY DOMOWY DŻEM Z WIŚNI NA 2 SPOSOBY - TRADYCYJNY I BŁYSKAWICZNY Z CUKREM ŻELUJĄCYM

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

DŻEM WIŚNIOWY Pyszny domowy dżem z wiśni na 2 sposoby - tradycyjny i błyskawiczny z cukrem żelującym

  
kotek
28.06.2019 07:01:30
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Moderator

Posty: 2930 #3964053
Od: 2018-4-14
SKŁADNIKI
4 SŁOICZKI PO 250 ML
DŻEM Z CUKREM ŻELUJĄCYM
1 kg wydrylowanych wiśni
1 opakowanie żel-fixu 3:1 o wadze 25 g + 200 g cukru
lub 200 g cukru żelującego 3:1
DŻEM TRADYCYJNY
1 kg wiśni
300 g cukru
sok z 1 cytryny.....PRZYGOTOWANIE
DŻEM Z CUKREM ŻELUJĄCYM
Wydrylowane wiśnie zważyć i odmierzyć 1 kg. Wymieszać z żel-fixem i cukrem w szerokim garnku.
Gotować przez 3 minuty, następnie przełożyć do 4 wyparzonych i suchych słoiczków. Słoiki wypełniać do 3/4 wysokości. Od razu zamknąć i odstawić do ostudzenia.
Dżem jest już gotowy do spożycia następnego dnia, ale jeśli robimy przetwory na zimę, wstawiamy słoiki do spiżarki lub piwnicy.DŻEM TRADYCYJNY
Wiśnie umyć, wydrylować (najlepiej za pomocą prostego urządzenia - drylownicy). Włożyć do dużego garnka z grubym dnem, dodać cukier, sok z cytryny i wymieszać.
Odstawić na około 30 - 60 minut, aż owoce zaczną puszczać sok.
Zagotować na małym ogniu co chwilę delikatnie mieszając, następnie zebrać utworzoną pianę. Gotować przez ok. 10 minut na małym ogniu, następnie odstawić na 4 godziny.
Po tym czasie znów zagotować owoce i pogotować jeszcze przez ok. 30 minut. Odstawić do następnego dnia.
Kolejnego dnia gotować dżem do uzyskania odpowiedniej konsystencji, na wolnym ogniu, co chwilę mieszając.
Nakładać gorący do słoików i odwracać do góry dnem. Po całkowitym ostudzeniu można już dżem odwrócić i wstawić do piwnicy lub spiżarki.
  
Electra19.05.2024 00:11:35
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » DANIA DLA NAJMŁODSZYCH » DŻEM WIŚNIOWY PYSZNY DOMOWY DŻEM Z WIŚNI NA 2 SPOSOBY - TRADYCYJNY I BŁYSKAWICZNY Z CUKREM ŻELUJĄCYM

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny