wrzucaj <- <- -> -> 1 Pliki, które tu są udostępnione można używać TYLKO pod warunkiem, że masz ich oryginalną wersje, a ściągniętą kopie będzie się traktować jako zapasową.
Nie mogą one służyć jakimkolwiek celom niezgodnym z prawem.
Udostępniający pliki nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania materiałów tu zawartych niezgodnie z ich przeznaczeniem w szczególności, gdy spowodowałoby to szkodę osób trzecich.
Wszystkie pliki pobierałeś/aś na własną odpowiedzialność.



NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » CIASTA , CIASTECZKA , DESERY , PIECZYWO » TURECKI CHLEB PIDE – RAMADAN PIDESI

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Turecki chleb Pide – Ramadan Pidesi

  
kotek
11.09.2021 08:33:12
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Moderator

Posty: 2930 #7859548
Od: 2018-4-14
Składniki na zaczyn:
15 g drożdży świeżych (drożdże suche instant 5 g)
200 ml ciepłej wody
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
Składniki na chleb:
300 g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
1 łyżeczka soli (płaska)
Składniki do posmarowania ciasta:
1 żółtko
woda lub mleko
Dodatkowo:
Nasiona sezamu (czarnego i białego).... Wykonanie:
W pierwszej kolejności robimy zaczyn. Do miski kruszymy drożdże i zalewamy 200 ml przegotowanej ciepłej wody (około 30°C). Następnie dodajemy dwie łyżki mąki pszennej oraz łyżeczkę cukru i wszystko dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się drożdży. Przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na 15 min, żeby drożdże zaczęły pracować.

Osoby, które będą przygotowywać chleb z drożdży suchych instant, pomijają robienie zaczynu i przechodzą od razu do robienia ciasta. Łączą ze sobą wyżej wymienione składniki na chleb (300 g maki pszennej chlebowej + 1 łyżeczka soli) oraz 200 ml wody, którą dajemy do zaczynu, resztę robimy jak w przepisie poniżej.

Po 15 min, gdy zaczyn ładnie pracuje bierzemy miskę, najlepiej dużą, dodajemy mąkę pszenną chlebową, sól, zaczyn i wszystko dobrze mieszamy, aż składniki się połączą. Następnie palce obsypujemy mąką, ponieważ ciasto jest klejące i mieszamy, ugniatamy, rozciągamy ciasto około 5 min (nie dosypujemy więcej mąki do ciasta, mimo że się klei!). Miskę przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów, do wyrośnięcia na około 2 godz. Po tym czasie ciasto i dłonie lekko obsypujemy mąką, ciasto delikatnie odklejamy od miski, formujemy kule i kładziemy na blaszkę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną olejem.

Rozciągając i ugniatając dłońmi formujemy okręg, o średnicy około 30 cm. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 20 – 30 minut do wyrośnięcia, a w międzyczasie przygotowujemy płyn do posmarowania ciasta. Do miseczki dajemy jedno żółtko jajka i trochę wody lub mleka (około 10 ml) i mieszamy. Gdy ciasto nam podrosło paluszki moczymy w rozbełtanym wcześniej jajku z wodą lub mlekiem i szybkimi ruchami naciskamy ciasto w okręg w około ciasta, tworząc w około rant. Następnie również paluszkami odciskamy linie pionowe i poziomo tworząc romby (paluszki cały czas moczymy w rozbełtamy jajku!). Pozostałym rozbełtanym jajkiem smarujemy pędzelkiem całe ciasto.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (grzałki góra, dół) i pieczemy przez 18 min.

Po upieczeniu chleb wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce!

Smacznego!
  
Electra29.04.2024 18:12:02
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » CIASTA , CIASTECZKA , DESERY , PIECZYWO » TURECKI CHLEB PIDE – RAMADAN PIDESI

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny