wrzucaj <- <- -> -> 1 Pliki, które tu są udostępnione można używać TYLKO pod warunkiem, że masz ich oryginalną wersje, a ściągniętą kopie będzie się traktować jako zapasową.
Nie mogą one służyć jakimkolwiek celom niezgodnym z prawem.
Udostępniający pliki nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania materiałów tu zawartych niezgodnie z ich przeznaczeniem w szczególności, gdy spowodowałoby to szkodę osób trzecich.
Wszystkie pliki pobierałeś/aś na własną odpowiedzialność.



NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » CIASTA , CIASTECZKA , DESERY , PIECZYWO » CIASTO BALOWE

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Ciasto balowe

  
kotek
29.08.2021 07:24:00
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Moderator

Posty: 2930 #7855770
Od: 2018-4-14
Składniki:
Biszkopt:

4 jaja (rozmiar M), temperatura pokojowa
½, szklanki mąki pszennej (lub 80 g)
½, szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 80 g)
¾, szklanki cukru (lub 150 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:

4 żółtka
¾, szklanki cukru (lub 150 g)
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 szklanki mleka
2 kopiate łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
250 g masła, temperatura pokojowa

Poncz:

ok. 1 ½, szklanki soku pomarańczowego
Dodatkowo:

1 puszka masy krówkowej (500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
ok. 140 g herbatników (20sztuk)
niecałe 100 g krakersów (20 sztuk)
400- 500 ml słodkiej śmietany 30- 36%
2 opakowania śmietan-fix
ok. 50- 100 g dowolnej czekolady (u mnie biała).... Sposób przygotowania:

Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godziny. (Puszka musi być cała pokryta wodą).
Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miskując, dodać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Formę prostokątną o wymiarach około 35x 24cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą (lub dno formy wyłożyć papierem do pieczenia). Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 200°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty. Przygotować masę budyniową. 1 ½, szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
Jeden blat biszkoptu włożyć do formy i nasączyć połową ponczu. Nałożyć niegrubą warstwę masy budyniowej. Przykryć drugim blatem biszkoptu i go nasączyć. Nałożyć resztę masy. Na masę wyłożyć herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową, na masie ułożyć krakersy, na krakersach ubitą śmietanę ze śmietan-fix. Z góry posypać startą czekoladą.
  
Electra29.04.2024 16:13:53
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » CIASTA , CIASTECZKA , DESERY , PIECZYWO » CIASTO BALOWE

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny