wrzucaj <- <- -> -> 1 Pliki, które tu są udostępnione można używać TYLKO pod warunkiem, że masz ich oryginalną wersje, a ściągniętą kopie będzie się traktować jako zapasową.
Nie mogą one służyć jakimkolwiek celom niezgodnym z prawem.
Udostępniający pliki nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania materiałów tu zawartych niezgodnie z ich przeznaczeniem w szczególności, gdy spowodowałoby to szkodę osób trzecich.
Wszystkie pliki pobierałeś/aś na własną odpowiedzialność.



NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » CIASTA , CIASTECZKA , DESERY , PIECZYWO » PIERNICZKI SERDUSZKA

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Pierniczki serduszka

  
kotek
14.02.2021 13:22:42
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Moderator

Posty: 2930 #7237883
Od: 2018-4-14
100 gram masła (pół kostki)
1/4 szklanki miodu
pół szklanki brązowego drobnego cukru
2 czubate szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy do piernika
1 jajo kurze
cukier puder (do lukrowania)
kawałek buraka (do zrobienia różowego lukru)....Przepis na proste pierniczki serduszka:

Masło z miodem roztopiłem w garnku (na wolnym “ogniu”). W dużej misce wymieszałem wszystkie sypkie składniki i dokładnie wymieszałem. Dodałem jajko i lekko ostudzone masło z miodem. Dokładnie wymieszałem łyżką, a potem mikserem. Powstała sypka masa, którą wyrobiłem rękami.

Ciasto jest dość kruche, dlatego trzeba podzielić je na mniejsze kawałki i rozwałkowywać na placek o grubości 3 – 5 milimetrów (ja zrobiłem różne). Foremką wyciąłem serduszka i kładłem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie z ciasta wyszły 3 pełne blachy pierników). Piekłem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni dokładnie 10 minut.

Upieczone pierniki studziłem, jak już pisałem, na szmatce. Kiedy wszystkie były już zimne, udekorowaliśmy lukrem, który zrobiłem z cukru pudru, ciepłej wody (którą wcześniej zalałem kawałek buraka i kawałek startego buraka, żeby uzyskać piękny różowy kolor lukru). Kiedy lukier wyschnie, pierniki są gotowe.

Podobno są w stanie leżeć dość długo, ale nigdy nie udało mi się tego sprawdzić 🙂, Smacznego!
  
Electra16.05.2024 01:17:54
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » CIASTA , CIASTECZKA , DESERY , PIECZYWO » PIERNICZKI SERDUSZKA

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny