wrzucaj <- <- -> -> 1 Pliki, które tu są udostępnione można używać TYLKO pod warunkiem, że masz ich oryginalną wersje, a ściągniętą kopie będzie się traktować jako zapasową.
Nie mogą one służyć jakimkolwiek celom niezgodnym z prawem.
Udostępniający pliki nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania materiałów tu zawartych niezgodnie z ich przeznaczeniem w szczególności, gdy spowodowałoby to szkodę osób trzecich.
Wszystkie pliki pobierałeś/aś na własną odpowiedzialność.



NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » CIASTA , CIASTECZKA , DESERY , PIECZYWO » CIASTO Z KONFITURĄ Z POMARAŃCZY

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Ciasto z konfiturą z pomarańczy

  
kotek
13.02.2021 15:07:37
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Moderator

Posty: 2930 #7232967
Od: 2018-4-14
100 g orzechów włoskich, prażonych
1,5 łyżki drobno zmielonej kway + 45 ml wrzątku
200 g miękkiego masła (krem)
3 łyżki cukru (krem)
5 g masła (do owsianki, krem)
2 szklanki mleka (krem)
60 g płatków owsianych (krem)
50 g kakao (beza)
320 g drobnego cukru (beza)
8 białek (beza)
280 g mąki pszennej
0,5 l wody (konfitura)
1 sok z cytryny (konfitura)
150 g cukru (konfitura)
4 pomarańcze (konfitura)
4 żółtka
200 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g brązowego cukru.....KONFITURA Z POMARAŃCZY (przygotować najlepiej dzień wcześniej): Pomarańcze dokładnie wyszoruj szczoteczką i sparz wrzątkiem. Ostrym nożem lub obieraczką obierz owoce ze skórki – tylko pomarańczową część bez albedo (białych części), które nadaje smak goryczy.
Skórkę pokrój w cieniutkie paseczki. Cytrynę i obrane pomarańcze przekrój na połówki i wyciśnij sok do garnka z grubym dnem. Wsyp pokrojoną skórkę. W osobne misce rozłóż gazę (złożoną „na dwa”) o wymiarach około 30×30 cm. Przy pomocy łyżki wyskrob pozostały miąższ w pomarańczach razem z pestkami, błonkami i przełóż do misy z gazą.
Pozostałą białą część wyrzuć. Gazę zwiąż sznurkiem jak sakiewkę i wrzuć do garnka z sokiem i skórką. Dolej wodę, sok z cytryny i gotuj całość na małym ogniu ok. 1h. Gazę przełóż do miski i odstaw do wystygnięcia. Wyciśnij z niej całą zawartość do garnka i dodaj cukier. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu kolejną godzinę, aż nadmiar płynu odparuje i konfitura będzie mieć odpowiednią konsystencję. Możesz to sprawdzić wkładając wcześniej do zamrażalnika mały talerzyk na około. 20 minut. Wyjmij talerz i połóż na niego odrobinę konfitury, która natychmiast tężeje. Jeżeli w dalszym ciągu jest rzadka gotuj ją dalej, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Przełóż do słoiczka, zakręć i postaw na zakrętce do całkowitego zastygnięcia.
BLATY: Mąkę przesiej na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier trzcinowy oraz masło. Posiekaj nożem na małe kawałki, dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, zrób wgłębienie i dodaj żółtka. Zagnieć ciasto i podziel je na 2 równe części. Formę o wymiarach 31x20cm wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż równomiernie pierwszą część ciasta. Na cieście rozsmaruj równomiernie połowę konfitury i posyp połową orzechów.
BEZA: (składniki podzielić na połowę, na dwa blaty): białka ubij na sztywną pianę. Następnie dodawaj stopniowo (to bardzo ważne) małymi partiami cukier. Na końcu delikatnie wmieszaj przesiane kakao (można delikatnie zmiksować końcówką do ubijania białek). Masę rozprowadź na warstwie konfitury i piecz w temperaturze 175 stopni przez około 40 minut. Identycznie postąp z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form), wtedy najlepiej drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki ostudź.
KREM OWSIANY: Mleko wlej do garnka z grubym dnem. Dodaj 5 g masła, płatki owsiane, cukier i doprowadź do wrzenia. Gotuj ok.20 minut – płatki powinny być miękkie, a mleko powinno się zredukować o ponad połowę. Pod koniec gotowania mieszaj owsiankę, aby się nie przypaliła. Ma powstać gęsta i kremowa ”papka”. Odstaw do wystygnięcia. Kawę wsyp do filiżanki i zalej wrzątkiem – odstaw na 15 minut.
Przecedź ”fusy” na drobnym sitku. Miękkie masło przełóż do misy i utrzyj stopniowo dodając łyżką wystudzoną owsiankę. Na przemian dodawaj zimny napar kawowy i whisky cały czas ucierając. Masa powinna być puszysta i delikatna - smak masła nie powinien być wyczuwalny. Na pierwszym blacie równomiernie rozprowadź gotowy krem i przykryj kolejnym. Schłodź przez minimum 2h w lodówce. Smacznego!
  
Electra15.05.2024 14:58:13
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » CIASTA , CIASTECZKA , DESERY , PIECZYWO » CIASTO Z KONFITURĄ Z POMARAŃCZY

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny