wrzucaj <- <- -> -> 1 Pliki, które tu są udostępnione można używać TYLKO pod warunkiem, że masz ich oryginalną wersje, a ściągniętą kopie będzie się traktować jako zapasową.
Nie mogą one służyć jakimkolwiek celom niezgodnym z prawem.
Udostępniający pliki nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania materiałów tu zawartych niezgodnie z ich przeznaczeniem w szczególności, gdy spowodowałoby to szkodę osób trzecich.
Wszystkie pliki pobierałeś/aś na własną odpowiedzialność.



NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » CIASTA , CIASTECZKA , DESERY , PIECZYWO » MAKOWIEC DOSKONAŁY

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

makowiec doskonały

  
kotek
05.02.2021 08:03:39
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Moderator

Posty: 2930 #7205143
Od: 2018-4-14
Składniki:
na ciasto:
0,5 kg mąki
3 jajka
4 dag drożdży
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
0,5 kostki masła
cukier waniliowy

masa makowa:
3 opakowania po 200 gr gotowego maku,ten jest już zmielony i słodki
100 gr drobno mielonych orzechów
50 gr rodzynek
5 łyżek wody
aromat migdałowy/połowa op.

lukier:
cukier puder i woda,aromat waniliowy

1 jajko do smarowania...Składniki:
na ciasto:
0,5 kg mąki
3 jajka
4 dag drożdży
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
0,5 kostki masła
cukier waniliowy

masa makowa:
3 opakowania po 200 gr gotowego maku,ten jest już zmielony i słodki
100 gr drobno mielonych orzechów
50 gr rodzynek
5 łyżek wody
aromat migdałowy/połowa op.

lukier:
cukier puder i woda,aromat waniliowy

1 jajko do smarowania....Składniki:
na ciasto:
0,5 kg mąki
3 jajka
4 dag drożdży
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
0,5 kostki masła
cukier waniliowy

masa makowa:
3 opakowania po 200 gr gotowego maku,ten jest już zmielony i słodki
100 gr drobno mielonych orzechów
50 gr rodzynek
5 łyżek wody
aromat migdałowy/połowa op.

lukier:
cukier puder i woda,aromat waniliowy

1 jajko do smarowania Mąkę przesiać,w małej miseczce zrobić zaczyn drożdżowy z drożdży,odrobiny ciepłego mleka,łyżeczki cukru i tyle mąki żeby powstała konsystencja śmietany.Zostawić do wyrośnięcia.Ubić całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym.Ja dodaję też parę kropel aromatu śmietankowego.Do przesianej mąki dodać zaczyn drożdżowy, ubite jajka,resztę ciepłego mleka i zagnieść ciasto,pod koniec dodać roztopione i ciepłe masło.nie trzeba długo zagniatać,wystarczy 2/3 minutki.Odstawić na jakieś 30 min.W tym czasie przygotować masę makową.Wymieszać cały mak z orzechami,rodzynkami i woda.Ciasto podzielić na dwie części.Wałkować placki około 30x30 cm.Posmarować rozmąconym białkiem.Wyłożyć i rozsmarować masę makową.Założyć boki po 2 cm i zrolować makowca,Ja dodatkowo lekko spłaszczam i tnę na 3 paski z których uplatam warkocze.Posmarować każdy i makowców rozmąconym żółtkiem.Piec w 180 około 45 min.Uwaga! Piekarniki tak bardzo się różnią,wiec proponuje upiec na ciemny złoty kolor,dodatkowo pod koniec sprawdzić wykałaczką czy aby ciasto nie jest surowe.Życzę smacznego!
  
Electra15.05.2024 04:36:28
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » CIASTA , CIASTECZKA , DESERY , PIECZYWO » MAKOWIEC DOSKONAŁY

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny