wrzucaj <- <- -> -> 1 Pliki, które tu są udostępnione można używać TYLKO pod warunkiem, że masz ich oryginalną wersje, a ściągniętą kopie będzie się traktować jako zapasową.
Nie mogą one służyć jakimkolwiek celom niezgodnym z prawem.
Udostępniający pliki nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania materiałów tu zawartych niezgodnie z ich przeznaczeniem w szczególności, gdy spowodowałoby to szkodę osób trzecich.
Wszystkie pliki pobierałeś/aś na własną odpowiedzialność.



NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » CIASTA , CIASTECZKA , DESERY , PIECZYWO » PĄCZKI WŁOSKIE

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

PĄCZKI WŁOSKIE

  
kotek
27.01.2021 14:34:57
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Moderator

Posty: 2930 #7134178
Od: 2018-4-14
500 g mąki pszennej
200 g purée ziemniaczanego
80 g cukru
100 g masła
100 g mleka
3 jajka
25 g świeżych drożdży
szczypta soli
skórka starta z 1 cytryny + łyżka wódki (lub 2 łyżki likieru cytrynowego Limoncello)..tłuszcz do smażenia, np. 500 ml oleju roślinnego + 500 g smalcu
przyda się termometr cukierniczy lub frytkownica, ręczniki papierowe, papier do pieczenia
bardzo drobny cukier kryształ lub zwykły cukier przez sekundę miksowany w młynku do kawy...Masło i drożdże wyjąć wcześniej z lodówki. Ugotować obrane i pokrojone w większą kostkę ziemniaki, odcedzić i rozgnieść praską na purée. Drożdże pokruszyć i włożyć do ciepłego mleka, dodać łyżeczkę mąki i szczyptę cukru, wymieszać i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, purée ziemniaczane oraz rozczyn z drożdży. Wymieszać drewnianą łyżką, następnie dodać jajka i znów wymieszać. Zacząć zagniatać ciasto (ręką lub hakiem miksera). Gdy ciasto będzie już gładkie dodać masło, skórkę cytrynową i wódkę lub likier cytrynowy i wyrabiać przez ok. 10 - 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne, gładkie i lśniące. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i chwilę powygniatać ciasto pozbywając się pęcherzy powietrza. Podzielić ciasto na 16 części (po około 60 g na porcję). Uformować kulki, położyć na desce, palcem wskazującym zrobić dziurkę w środku i zakręcić palcem ciasto w koło. Można zrobić to na stolnicy oprószonej mąką lub w misce posmarowanej olejem. Odkładać na kwadraty wycięte z papieru do pieczenia. Odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
W szerokim garnku podgrzać tłuszcz do temperatury 170 stopni C. Włożyć 4 pierwsze pączki do oleju i smażyć przez około 2,5 - 3 minuty na złoty kolor, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Cały czas kontrolować i utrzymywać taką samą temp. tłuszczu. Wyjąć na ręczniki papierowe, powtórzyć smażenie reszty pączków. Gdy przestygną, obtoczyć w bardzo drobnym cukrze.
  
Electra15.05.2024 12:06:19
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » CIASTA , CIASTECZKA , DESERY , PIECZYWO » PĄCZKI WŁOSKIE

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny