wrzucaj <- <- -> -> 1 Pliki, które tu są udostępnione można używać TYLKO pod warunkiem, że masz ich oryginalną wersje, a ściągniętą kopie będzie się traktować jako zapasową.
Nie mogą one służyć jakimkolwiek celom niezgodnym z prawem.
Udostępniający pliki nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania materiałów tu zawartych niezgodnie z ich przeznaczeniem w szczególności, gdy spowodowałoby to szkodę osób trzecich.
Wszystkie pliki pobierałeś/aś na własną odpowiedzialność.



NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » CIASTA , CIASTECZKA , DESERY , PIECZYWO » KLUSKI Z MAKIEM

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Kluski z makiem

  
kotek
23.12.2020 07:56:34
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Moderator

Posty: 2930 #6810327
Od: 2018-4-14
Składniki na kluski

2 szklanki mąki pszennej np. tortowej - 320 g
niecałe pół szklanki gorącej wody - 115 ml
1 łyżka oleju roślinnego
1 mniejsze jajko
szczypta soli
Pozostałe składniki

300 g masy makowej
suszone owoce i orzechy do dekoracji
1/3 szklanki śmietanki kremówki - ja nie daję....Do kluseczek z makiem szykuję wyłącznie domowy makaron. To przepis, który mocno różni się od klasycznego makaronu na żółtkach, który wyrabia się z dość twardego ciasta. Te kluseczki są mięciutkie i delikatne a do tego znacznie szybsze i prostsze w przygotowaniu. W jednej misce umieść wszystkie składniki na ciasto: dwie szklanki mąki pszennej np. tortowej, czyli około 320 gramów mąki, niecałe pół szklanki gorącej wody, czyli około 115 ml wody, jedna łyżka oleju roślinnego, jedno mniejsze jajko oraz szczypta soli.Całość zamieszaj a po chwili zacznij też wyrabiać ciasto, najlepiej ręcznie. Powinno być miękkie, plastyczne i elastyczne (jeśli wydaje Ci się za luźne, to dodaj troszkę więcej mąki). Ciasto zawiń w folię i odłóż na 20 minut (gdzieś z boku na blacie kuchennym). Ciasto po leżakowaniu będzie bardziej jednolite. Dodatkowo ciasto mniej kurczy się podczas wałkowania. Po tym czasie wyłóż je na obsypany mąką blat lub stolnicę i jeszcze obsyp mąką od góry.Ciasto możesz sobie podzielić np. na trzy mniejsze kawałki i każdy rozwałkować na podłużny pasek o grubości około 2 mm. Nożykiem krój dowolnej szerokości kluseczki. Moje miały szerokość około 6 mm. Posypuj je mąką, by się nie sklejały. Wszystkie kluski umieść razem w dużym garnku z osoloną, gotującą się wodą. Kluski zamieszaj. Wyławiaj je przy pomocy cedzaka po około 3-4 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię.Jeszcze gorące kluski możesz od razu wymieszać z masą makową. Ulżyłam 300 gramów masy makowej, ale możesz też dać jej więcej lub mniej, tak jak lubisz. Można sięgnąć po masę makową z puszki, jednak najlepsza będzie domowa masa makowa z mojego przepisu. Kluski z makiem można podać jeszcze lekko ciepłe lub też na zimno.Porada: Przed dodaniem masy makowej do klusek można ją najpierw podgrzać z dodatkiem około 1/3 szklanki śmietanki kremówki.
  
Electra16.05.2024 05:28:07
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » CIASTA , CIASTECZKA , DESERY , PIECZYWO » KLUSKI Z MAKIEM

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny