wrzucaj <- <- -> -> 1 Pliki, które tu są udostępnione można używać TYLKO pod warunkiem, że masz ich oryginalną wersje, a ściągniętą kopie będzie się traktować jako zapasową.
Nie mogą one służyć jakimkolwiek celom niezgodnym z prawem.
Udostępniający pliki nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania materiałów tu zawartych niezgodnie z ich przeznaczeniem w szczególności, gdy spowodowałoby to szkodę osób trzecich.
Wszystkie pliki pobierałeś/aś na własną odpowiedzialność.



NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » CIASTA , CIASTECZKA , DESERY , PIECZYWO » WARSTWOWE MAKÓWKI (MAKIEŁKI)

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Warstwowe makówki (makiełki)

  
kotek
30.11.2020 12:13:30
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Moderator

Posty: 2930 #6629019
Od: 2018-4-14
Składniki
• Masa makowa:
• 150g suchego mielonego maku,
• 30g miękkiego masła,
• 2 łyżki cukru,
• 1/6 szklanki miodu,
• 20g rodzynek,
• 20g suszonej żurawiny,
• 2 suszone śliwki,
• 1,5 łyżki wiórek kokosowych,
• 15g posiekanych orzechów włoskich,
• 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
• Kilka kropel aromatu migdałowego lub pomarańczowego,
• Budyń:
• 1 opakowanie budyniu waniliowego,
• 2 łyżki cukru,2 łyżki masła,
• 400ml mleka,
• Dodatkowo:
• 9 kromek chałki,
• 300-400ml mleka,
• Suchy mak do dekoracji.... Wymieszaj ze sobą wszystkie bakalie. Masa makowa: Mak zalej 1/2 szklanki mleka i ½, szklanki wody. Odstaw do namoczenia na całą noc. Po tym czasie odsącz mak na gazie. Dokładnie odciśnij go z wody.
Warstwowe makówki (makiełki)2. Miękkie masło utrzyj z cukrem mikserem do białości. Dodawaj stopniowo mak. Po zmiksowaniu dodaj pozostałe składniki.3. Budyń: Zagotuj 300ml mleka z cukrem i masłem. W pozostałym mleko rozprowadź budyń. Na gotujące się mleko wlej roztwór budyniowy. Gotuj razem zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zdejmij z ognia i wystudź.
Warstwowe makówki (makiełki)4. Przygotuj 3-4 pucharki. Kromki chałki przekrój na pół. Maczaj kromki chałki w mleku. Nie zanurzaj na zbyt długo, aby chałka za bardzo nie namiękła. Na spodzie każdego pucharku ułóż warstwę z chałki.5. Następnie układaj warstwę z budyniu, a później warstwę z maku. Postępuj tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinna być bułka. Posyp wierzch suchym makiem. Odstaw desery na całą noc.
  
Electra15.05.2024 15:23:00
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » CIASTA , CIASTECZKA , DESERY , PIECZYWO » WARSTWOWE MAKÓWKI (MAKIEŁKI)

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny