wrzucaj <- <- -> -> 1 Pliki, które tu są udostępnione można używać TYLKO pod warunkiem, że masz ich oryginalną wersje, a ściągniętą kopie będzie się traktować jako zapasową.
Nie mogą one służyć jakimkolwiek celom niezgodnym z prawem.
Udostępniający pliki nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania materiałów tu zawartych niezgodnie z ich przeznaczeniem w szczególności, gdy spowodowałoby to szkodę osób trzecich.
Wszystkie pliki pobierałeś/aś na własną odpowiedzialność.



NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » CIASTA , CIASTECZKA , DESERY , PIECZYWO » BABKA MAKOWA Z KREMEM CZEKOLADOWYM

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Babka makowa z kremem czekoladowym

  
kotek
22.12.2019 11:34:20
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Moderator

Posty: 2930 #5335698
Od: 2018-4-14
Składniki:

2 szklanki maku,

8 łyżek cukru,

1 cukier waniliowy,

łyżka masła,

łyżka bułki tartej,

biała polewa czekoladowa lub lukier,

20 ml. śmietany 30%,

0,5 tabliczki czekolady gorzkiej,

1 łyżka kawy rozpuszczalnej,1 łyżka koniaku (niekoniecznie),

kilka kropli zapachu migdałowego,

garść rodzynek...Wykonanie:

Mak zalać wrzątkiem, zostawić na noc. Następnego dnia odcedzić mak, przemielić 2-3 razy przez maszynkę. Białka oddzielic od żółtek. Białka ubijać, stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana będzie całkiem sztywna dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Ubite jajka połączyć z mlekiem i cukrem waniliowym. Wymieszać.

Formę babkową z kominem posmarować masłem i wysypać tartą bułką, przełożyć do niej ciasto makowe. Piec babkę ok. 40 min. w 160 stopniach Celsjusza.

Czekoladę połamać, włożyć do garnuszka, wlać rozpuszczoną kawę (w 2 łyżkach wody). Mieszając podgrzewać aż czekolada się rozpuści. Dodać 2 łyżki śmietanki i zapach migdałowy. Pozostałą śmietankę ubić na sztywno, stopniowo dodawać rozpuszczoną przestudzoną masę czekoladowo-kawową (koniak). Masę mocno ochłodzić. Zimną babkę przetnij na 3 blaty. Każdy przełóż masą czekoladową posypując rodzynkami.Na koniec polać babkę białym lukrem lub polewą z białej czekolady. Udekoruj wisienkami lub owocami koktajlowymi.
  
Electra15.05.2024 03:25:26
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » CIASTA , CIASTECZKA , DESERY , PIECZYWO » BABKA MAKOWA Z KREMEM CZEKOLADOWYM

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny