wrzucaj <- <- -> -> 1 Pliki, które tu są udostępnione można używać TYLKO pod warunkiem, że masz ich oryginalną wersje, a ściągniętą kopie będzie się traktować jako zapasową.
Nie mogą one służyć jakimkolwiek celom niezgodnym z prawem.
Udostępniający pliki nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania materiałów tu zawartych niezgodnie z ich przeznaczeniem w szczególności, gdy spowodowałoby to szkodę osób trzecich.
Wszystkie pliki pobierałeś/aś na własną odpowiedzialność.



NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » CIASTA , CIASTECZKA , DESERY , PIECZYWO » ROGALE MARCIŃSKIE:

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Rogale Marcińskie:

  
kotek
10.11.2019 06:52:38
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Moderator

Posty: 2930 #5260976
Od: 2018-4-14
Ciasto:
1 kg przesianej mąki tortowej
1,5 dag świeżych drożdży
3 całe jajka
300 ml letniego mleka
10 dag masła + 3 razy po 100 g do każdego składania i wałkowania
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
Nadzienie z białego maku z bakaliami:
60 dag białego maku
15 dag cukru pudru
5 dag mielonych orzechów laskowych
3 łyżki migdałów
3 łyżki suszonej żurawiny
3 łyżki rodzynków
2 łyżki domowej (smażonej) skórki pomarańczowej
2 łyżki mielonych biszkoptów
100 ml słodkiej śmietanki 30%
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 łyżeczka soku z cytryny
Dodatkowo:
Bakalie do posypania upieczonych rogalików
5-6 os.
>, 60 min
średnie
drogie.....Do miski przesiać mąkę. Dodać roztrzepane jajka, sól, cukier puder i podgrzane mleko w którym rozpuściłam drożdże. Zagnieść ciasto. Na koniec wlać rozpuszczone, letnie masło i ponownie zarobić. Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem.
Po wyrośnięciu - rozwałkować na prostokąt. Na 3/4 jego powierzchni zetrzeć 100 g masła. Zwinąć w kopertę (najlepiej to widać na filmikach). Owinąć folią i włożyć ciasto do lodówki na 30 minut. Czynność powtarzać trzykrotnie.Za każdym razem ścierać 100 g masła.
Odstawić do lodówki na całą noc.Mak przepłukać,przełożyć do garnka i zalać zimną wodą tak, by przykryła mak.
Gotować przez 15 minut na wolnym ogniu. Zestawić z ognia pod przykryciem do ostygnięcia. Dokładnie odcedzić na sicie wyłożonym ściereczką. Zmielić razem z wcześniej namoczonymi rodzynkami , suszoną żurawiną, migdałami i skórką pomarańczową.
Śmietanę przelać do głębokiej patelni, dodać śmietankę , cukier i zmielony mak z bakaliami. Chwilę smażyć. Dodać zmielone biszkopty. Ostudzić,
Ciasto wyjąć z lodówki. Podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Pociąć na wąskie, długie "trójkąty".Nakładać farsz. Zwijać rogaliki.
Układać na blasze wyłożonej papierem. Odczekać 10-15 minut aż ponownie podrosną.
Posmarować żółtkiem z dwoma łyżkami mleka.
Piec 20 minut w 180 stopniach. Zimne oblać lukrem i obsypać mielonymi migdałami, orzechami i smażoną skórką pomarańczową.
  
Electra16.05.2024 02:03:08
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » CIASTA , CIASTECZKA , DESERY , PIECZYWO » ROGALE MARCIŃSKIE:

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny