wrzucaj <- <- -> -> 1 Pliki, które tu są udostępnione można używać TYLKO pod warunkiem, że masz ich oryginalną wersje, a ściągniętą kopie będzie się traktować jako zapasową.
Nie mogą one służyć jakimkolwiek celom niezgodnym z prawem.
Udostępniający pliki nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania materiałów tu zawartych niezgodnie z ich przeznaczeniem w szczególności, gdy spowodowałoby to szkodę osób trzecich.
Wszystkie pliki pobierałeś/aś na własną odpowiedzialność.



NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » CIASTA , CIASTECZKA , DESERY , PIECZYWO » BUŁECZKI CYNAMONOWE Z JABŁKAMI DROŻDŻÓWKI Z JABŁKAMI

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

BUŁECZKI CYNAMONOWE Z JABŁKAMI Drożdżówki z jabłkami

  
kotek
17.06.2019 08:53:30
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Moderator

Posty: 2930 #3947628
Od: 2018-4-14
CIASTO
250 ml ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży lub 14 g instant
500 g mąki pszennej
50 g cukru
szczypta soli
1 jajko
2 żółtka
70 g miękkiego masłaNADZIENIE
1 kg kwaśnych i twardszych jabłek
40 g masła
1/2 cytryny
1/2 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżki cukru wanilinowego
2 łyżki cynamonu
50 g orzechów włoskich..LUKIER
sok z 1/2 cytryny
ok. 2/3 szklanki cukru pudru......PRZYGOTOWANIE
CIASTO
Do ciepłego mleka dodać drożdże i wymieszać, odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sól. Wymieszać, zrobić wgłębienie, wlać w nie mleko z drożdżami i wymieszać łyżką.
Następnie zacząć wyrabiać ciasto dodając jajko i żółtka. Po ok. 5 minutach wyrabiania dodać miękkie masło i dalej wyrabiać (ręcznie, hakiem miksera planetarnego lub w maszynie do chleba) przez ok. 10 - 15 minut aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryć folią i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.
NADZIENIE
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, pokroić na kawałeczki. Włożyć na patelnię, dodać masło, sok i skórkę z cytryny, cynamon, cukier trzcinowy i cukier wanilinowy. Smażyć mieszając przez około 15 minut aż jabłka zmiękną i rozpadną się. Przestudzić (mogą być ciepłe)..FORMOWANIE BUŁECZEK
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę lub blat oprószony mąką i wygniatać przez chwilę pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na placek o wymiarach ok. 30 x 30 cm.
Na placki z ciasta wyłożyć jabłka. Zawinąć w roladki i każdą pokroić w poprzek na 12 plasterków o grubości ok. 2 cm. Wszystkie ułożyć na dużej prostokątnej blaszce z zachowaniem odstępów lub na 2 mniejszych formach (każda ok. 20 x 30 cm). Wierzch bułeczek posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Odstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wierzch bułeczek delikatnie posmarować roztrzepanym z mlekiem żółtkiem i piec na złoty kolor przez ok. 20 minut (jeśli mamy 2 blaszki, najpierw pieczemy jedną a potem drugą blaszkę).
Po upieczeniu polać lukrem: zagotować sok z cytryny, dodać cukier puder i wymieszać.
do posmarowania: 1 żółtko + 4 łyżki mleka..
  
Electra16.05.2024 04:50:28
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » CIASTA , CIASTECZKA , DESERY , PIECZYWO » BUŁECZKI CYNAMONOWE Z JABŁKAMI DROŻDŻÓWKI Z JABŁKAMI

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny