wrzucaj <- <- -> -> 1 Pliki, które tu są udostępnione można używać TYLKO pod warunkiem, że masz ich oryginalną wersje, a ściągniętą kopie będzie się traktować jako zapasową.
Nie mogą one służyć jakimkolwiek celom niezgodnym z prawem.
Udostępniający pliki nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania materiałów tu zawartych niezgodnie z ich przeznaczeniem w szczególności, gdy spowodowałoby to szkodę osób trzecich.
Wszystkie pliki pobierałeś/aś na własną odpowiedzialność.



NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » SAŁATKI I SURÓWKI » SAŁATKA GYROS

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

SAŁATKA GYROS

  
kotek
25.10.2019 18:28:40
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Moderator

Posty: 2930 #5234662
Od: 2018-4-14
SKŁADNIKI
4 PORCJE
3 pojedyncze filety kurczaka
2 łyżki stołowe przyprawy gyros/kebab
1 średnia czerwona cebula
1 duży por
1 średni słoik ogórków konserwowych (np. korniszonów)
1 puszka kukurydzy
1 czerwona papryka
1/2 kapusty pekińskiej
4 łyżki ketchupu pikantnego
2 łyżki oleju roślinnego
2/3 szklanki majonezu
1/3 szklanki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego (opcjonalnie)...PRZYGOTOWANIE
Filety opłukać, osuszyć, oczyścić z błonek i kostek. Pokroić na małe paseczki lub w kostkę. Wymieszać z przyprawą gyros/kebab i odłożyć na ok. 1/2 godziny lub dłużej jeśli mamy czas.
W międzyczasie przygotować warzywa. Czerwoną cebulę obrać, przekroić na 4 części, następnie na plasterki, oprószyć solą.
Odciąć korzonki pora, zielone liście oraz zewnętrzną 1 - 2 warstwy. Przekroić wzdłuż na 4 części i opłukać. Posiekać na desce, włożyć na sitko i przelać wrzątkiem z czajnika, odsączyć.
Ogórki konserwowe pokroić w kosteczkę, kukurydzę odcedzić na sitku z zalewy, paprykę pokroić w kosteczkę, kapustę pekińską opłukać, osuszyć i drobno poszatkować.
Na większej patelni podgrzać olej, włożyć kurczaka i obsmażać na złoty kolor z każdej strony (w sumie ok. 10 minut). W trakcie smażenia doprawić mięso solą oraz pieprzem. Przełożyć na dno salaterki o średnicy 20 cm.
Polać ketchupem, przykryć plasterkami czerwonej cebuli, następnie układać kolejne warstwy składników: ogórki, kukurydzę, pora, paprykę, majonez wymieszany ze śmietaną lub jogurtem, a na koniec przykryć posiekaną kapustą pekińską.WSKAZÓWKI
Łączenie majonezu ze śmietaną lub jogurtem grecki powoduje, że otrzymany sos jest bardziej płynny, może więc ściekać po ściankach naczynia i nie otrzymamy idealnie równej warstwy sosu. Możemy więc użyć samego majonezu.
  
Electra02.05.2024 01:34:46
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » SAŁATKI I SURÓWKI » SAŁATKA GYROS

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny