wrzucaj <- <- -> -> 1 Pliki, które tu są udostępnione można używać TYLKO pod warunkiem, że masz ich oryginalną wersje, a ściągniętą kopie będzie się traktować jako zapasową.
Nie mogą one służyć jakimkolwiek celom niezgodnym z prawem.
Udostępniający pliki nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania materiałów tu zawartych niezgodnie z ich przeznaczeniem w szczególności, gdy spowodowałoby to szkodę osób trzecich.
Wszystkie pliki pobierałeś/aś na własną odpowiedzialność.



NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » DRUGIE DANIA » DORSZ PIECZONY

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Dorsz pieczony

  
kotek
17.04.2020 17:58:33
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Moderator

Posty: 2930 #5449245
Od: 2018-4-14
Składniki na dorsza w przyprawach

filety z dorsza np. polędwice - do 900 g
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, szczypta chili
Pozostałe składniki

1 papryka żółta - 170 g
200 g szpinaku baby - 1 opakowanie
150 g pomidorków
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki oliwy
sok z połówki cytryny....Dorsz pieczony
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Czas pieczenia: około 20 minut
Temperatura pieczenia: 200 stopni - pieczenie góra/dół oraz na koniec opcja grillowania od góry (niekoniecznie)

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Polędwica z dorsza przepis
Do małej miseczki wlej dwie łyżki delikatnej oliwy. Obierz trzy większe ząbki czosnku, przeciśnij przez praskę i dodaj do oliwy. Do miseczki wsyp również przyprawy: łyżeczkę słodkiej papryki, pół łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu oraz ewentualnie szczyptę chili. Wymieszaj całość.

Porada: Do przypraw możesz też dodać świeże listki szałwii.Polędwice z dorsza bez skóry dokładnie przykryj z obu stron mieszanką przypraw z oliwą. Na dno naczynia żaroodpornego wylej dwie łyżki oliwy. W naczyniu umieść umyty szpinak baby, całe pomidorki koktajlowe oraz pokrojoną w krótkie paseczki, żółtą paprykę bez gniazda nasiennego.Na warzywa wyłóż rybę. Na polędwiczkach z dorsza możesz położyć kilka plasterków cytryny. Całość posyp szczypiorkiem i oprósz świeżo mielonym pieprzem.Naczynie umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (opcja pieczenia: góra/dół). Nie przykrywaj naczynia przykrywką. Po 10 minutach pieczenia na rybę wyłóż dwie łyżki masła klarowanego w kawałkach. Po 5 minutach polecam polać rybę sosem, który zebrał się na dnie naczynia i piecze się razem z warzywami.

Porada: Moje polędwiczki były dość grube, jednak upiekły się już po 20 minutach. Ryba pozostała delikatna i miękka. Jeśli masz mniejsze i cieńsze kawałki dorsza, to możesz skrócić czas pieczenia o około 5 minut (sprawdź jednak, czy ryba jest dopieczona).

Pod koniec pieczenia można ustawić opcję grillowania od góry, jednak nie jest to konieczne. Po upieczeniu polecam oprószyć dorsza gruboziarnistą solą i polać sokiem z cytryny lub limonki. Polędwica z dorsza pieczona z warzywami bardzo dobrze smakuje podana z kaszą kuskus, świeżym pieczywem lub też z domowymi frytkami.

Czasem wyjmuję rybę na osobny talerz a sos z warzywami umieszczam dodatkowo na patelni. Dodaję do niego śmietankę kremówkę 30 % wymieszaną z odrobiną skrobi ziemniaczanej i podgrzewam całość do lekkiego zgęstnienia. Do sosu dodaję jeszcze sok z cytryny, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Takim sosem z warzywami przykrywam rybę, posypuję parmezanem i od razu podaję..
  
Electra29.04.2024 18:35:34
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » DRUGIE DANIA » DORSZ PIECZONY

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny