Grupa: Moderator
Posty: 2930 #5432506 Od: 2018-4-14
| Składniki na schab nadziewany suszonymi śliwkami piękny kawałek schabu bez kości - około 1 kg okazała polędwiczka wołowa - około 20 dag garść suszonych śliwek sól pieprz kminek pieprz cayenne łyżka masła łyżka oliwy....Przygotowanie dania schab nadziewany suszonymi śliwkami
By zrobić taki schab należy zaopatrzyć się w... piękny kawałek schabu o wadzie co najmniej jednego kilograma, śliczna polędwiczka wołowa, kilkanaście suszony śliwek - ale koniecznie polskich, pachnących dymem, a nie słodkich np. kalifornijskich. Tylko polskie śliwki suszone dają odpowiedni aromat!.
Potrawę zaczynam od zrobienia otworu wzdłuż polędwiczki - bardzo cienkim nożem wkłuwam się w ta polędwiczkę i kręcąc nożem do około robię taka bardzo długą dziurę. W ta dziurę napycham wcześniej pozbawione pestek i dokładnie wymyte śliwki. Upycham ich tam tyle ile wejdzie - znaczy się im więcej mi się uda wepchać tym lepiej. Taka wypchaną polędwiczkę delikatnie sole i pieprzę, następnie zawijam w folię i wkładam do zamrażalnika na co najmniej dwie godziny - powinna stwardnieć na kamień.
W tym czasie piękny kawałek schabu lekko sole i pieprzę, posypuję kminkiem i pieprzem cayenne - tym ostatnim tylko troszeczkę. Takie schab odstawiam zawinięty w folię na ten czas, aż polędwiczka stwardnieje.
Kiedy polędwiczka jest gotowa, w schabie robię analogiczna dziurę jak w polędwiczce, tylko ze szerszą - ma się tam znaleźć owa polędwiczka. Kiedy dziura jest odpowiedniej szerokości w schab wpycham polędwiczkę - dzięki temu, że jest twarda jak kamień powinno pójść to bardzo sprawnie. Kiedy polędwiczka w środku schabu, schab obsmażam na maśle pomieszanym z oliwą ze wszystkich stron na piękny, leciutko brązowy kolor. Tak przygotowane mięso ląduje w naczyniu żaroodpornym w piecu nagrzanym do 180 stopni na około godziny, może trochę więcej. W czasie pieczenia mięso kilka razy obracam i polewam wytwarzającym się spod niego sosem - będzie dzięki temu bardzo soczyste - znaczy się na tyle soczyste, na ile może być soczysty schab. |