wrzucaj <- <- -> -> 1 Pliki, które tu są udostępnione można używać TYLKO pod warunkiem, że masz ich oryginalną wersje, a ściągniętą kopie będzie się traktować jako zapasową.
Nie mogą one służyć jakimkolwiek celom niezgodnym z prawem.
Udostępniający pliki nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania materiałów tu zawartych niezgodnie z ich przeznaczeniem w szczególności, gdy spowodowałoby to szkodę osób trzecich.
Wszystkie pliki pobierałeś/aś na własną odpowiedzialność.



NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » DRUGIE DANIA » SCHAB NADZIEWANY SUSZONYMI ŚLIWKAMI

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Schab nadziewany suszonymi śliwkami

  
kotek
29.02.2020 09:31:18
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Moderator

Posty: 2930 #5432506
Od: 2018-4-14
Składniki na schab nadziewany suszonymi śliwkami
piękny kawałek schabu bez kości - około 1 kg
okazała polędwiczka wołowa - około 20 dag
garść suszonych śliwek
sól
pieprz
kminek
pieprz cayenne
łyżka masła
łyżka oliwy....Przygotowanie dania schab nadziewany suszonymi śliwkami

By zrobić taki schab należy zaopatrzyć się w... piękny kawałek schabu o wadzie co najmniej jednego kilograma, śliczna polędwiczka wołowa, kilkanaście suszony śliwek - ale koniecznie polskich, pachnących dymem, a nie słodkich np. kalifornijskich. Tylko polskie śliwki suszone dają odpowiedni aromat!.

Potrawę zaczynam od zrobienia otworu wzdłuż polędwiczki - bardzo cienkim nożem wkłuwam się w ta polędwiczkę i kręcąc nożem do około robię taka bardzo długą dziurę. W ta dziurę napycham wcześniej pozbawione pestek i dokładnie wymyte śliwki. Upycham ich tam tyle ile wejdzie - znaczy się im więcej mi się uda wepchać tym lepiej. Taka wypchaną polędwiczkę delikatnie sole i pieprzę, następnie zawijam w folię i wkładam do zamrażalnika na co najmniej dwie godziny - powinna stwardnieć na kamień.

W tym czasie piękny kawałek schabu lekko sole i pieprzę, posypuję kminkiem i pieprzem cayenne - tym ostatnim tylko troszeczkę. Takie schab odstawiam zawinięty w folię na ten czas, aż polędwiczka stwardnieje.

Kiedy polędwiczka jest gotowa, w schabie robię analogiczna dziurę jak w polędwiczce, tylko ze szerszą - ma się tam znaleźć owa polędwiczka. Kiedy dziura jest odpowiedniej szerokości w schab wpycham polędwiczkę - dzięki temu, że jest twarda jak kamień powinno pójść to bardzo sprawnie. Kiedy polędwiczka w środku schabu, schab obsmażam na maśle pomieszanym z oliwą ze wszystkich stron na piękny, leciutko brązowy kolor. Tak przygotowane mięso ląduje w naczyniu żaroodpornym w piecu nagrzanym do 180 stopni na około godziny, może trochę więcej. W czasie pieczenia mięso kilka razy obracam i polewam wytwarzającym się spod niego sosem - będzie dzięki temu bardzo soczyste - znaczy się na tyle soczyste, na ile może być soczysty schab.
  
Electra17.05.2024 01:42:56
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » DRUGIE DANIA » SCHAB NADZIEWANY SUSZONYMI ŚLIWKAMI

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny