wrzucaj <- <- -> -> 1 Pliki, które tu są udostępnione można używać TYLKO pod warunkiem, że masz ich oryginalną wersje, a ściągniętą kopie będzie się traktować jako zapasową.
Nie mogą one służyć jakimkolwiek celom niezgodnym z prawem.
Udostępniający pliki nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania materiałów tu zawartych niezgodnie z ich przeznaczeniem w szczególności, gdy spowodowałoby to szkodę osób trzecich.
Wszystkie pliki pobierałeś/aś na własną odpowiedzialność.



NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » DRUGIE DANIA » ZAPIEKANKA Z MIĘSEM MIELONYM I WARZYWAMI

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

ZAPIEKANKA Z MIĘSEM MIELONYM I WARZYWAMI

  
kotek
21.02.2020 06:46:01
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Moderator

Posty: 2930 #5425764
Od: 2018-4-14
Składniki:
na 2-3 porcje

5-6 średniej wielkości ugotowanych ziemniaków
1 czerwona papryka
2 czerwone cebule
kilka różyczek brokuła
10 pomidorków koktajlowych albo 5 pomidorów rzymskich
250 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
100 g sera żółtego lub mozzarelli
ok. 100 ml śmietany 12 %
1 jajo
1 ząbek czosnku
sól
świeżo mielony pieprz
czerwona słodka papryka
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
natka pietruszki...Mięso mielone przekładam do miski, dodaję do niego drobno posiekany albo przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jajo, sos sojowy, sól, pieprz oraz czerwoną słodką paprykę.
Całość dokładnie mieszam, aby całe mięso obtoczone było w przyprawach.

Ziemniaki obrane w całości gotuję al dente, różyczki kalafiora również gotuję al dente.
Warzywa gotuję w osolonej wodzie, mają pozostać jędrne.

Paprykę pozbawiam gniazda nasiennego i kroję w słupki, pomidory w ćwiartki, a cebulę w talarki.

Naczynie do zapiekania smaruję delikatnie tłuszczem.
Układam warstwę pokrojonych w plastry ziemniaków, następnie różyczki brokuła, paprykę oraz cebulę.
Na warzywa wykładam przygotowane wcześniej mięso, na mięso resztę warzyw, ostatnia warstwa to ziemniaki pomiędzy które układam pomidorki.

Całość polewam śmietaną i posypuję grubą warstwą startego sera żółtego albo mozzarelli.

Tak przygotowaną zapiekankę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekam przez ok. 45 minut do momentu, aż ser się ładnie przyrumieni, a mięso straci swoją surowość.
Podczas zapiekania pomidory puszczą sok, który wraz ze śmietaną utworzy sos.Danie przed podaniem przyozdabiam kleksem śmietany oraz posiekaną natką pietruszki.
  
Electra16.05.2024 09:17:52
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » DRUGIE DANIA » ZAPIEKANKA Z MIĘSEM MIELONYM I WARZYWAMI

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny