wrzucaj <- <- -> -> 1 Pliki, które tu są udostępnione można używać TYLKO pod warunkiem, że masz ich oryginalną wersje, a ściągniętą kopie będzie się traktować jako zapasową.
Nie mogą one służyć jakimkolwiek celom niezgodnym z prawem.
Udostępniający pliki nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania materiałów tu zawartych niezgodnie z ich przeznaczeniem w szczególności, gdy spowodowałoby to szkodę osób trzecich.
Wszystkie pliki pobierałeś/aś na własną odpowiedzialność.



NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » DRUGIE DANIA » SPAGHETTI Z KLOPSIKAMI

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Spaghetti Z Klopsikami

  
kotek
16.09.2019 07:40:05
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Moderator

Posty: 2930 #4790918
Od: 2018-4-14
Składniki Na Klopsiki:
400 g wołowego mięsa mielonego z małą zawartością tłuszczu
1 jajko
1,5 większej cebuli
5 ziaren zmielonego ziela angielskiego
1 łyżka majeranku (może być również dodatkowo zmielony)
sól
pieprz
2 łyżki oleju...Składniki Na Sos Pomidorowo-Paprykowy:
0,5 większej cebuli
2 laski selera naciowego
1 duża czerwona papryka
2 łyżeczki papryki w proszku
1 łyżeczka przyprawy chili
1 łyżeczka bazylii (dodatkowo przetarta lub zmielona|)
1 szkl. bulionu wołowego
1 puszka pomidorów w sosie własnym
2-3 zmielone goździki
ok. 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka cukru...Składniki Dodatkowe:
ok. 400 g makaronu Spaghetti
kilka łyżek Parmezanu
kilka łyżek świeżej natki pietruszki....Przygotowanie Klopsików:
Do mięsa mielonego wbić jajko.
Dodać bardzo drobno posiekaną cebulę (jeśli cebula nie zostanie bardzo drobno posiekana, a może być nawet zmielona, klopsiki podczas smażenia popękają).
Dodać ziele angielskie.
Dodać majeranek.
Doprawić do smaku sola i pieprzem.
Wilgotną dłonią formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Rozgrzać na głębszej patelni/szerszym rondlu olej.
Na rozgrzanym oleju usmażyć klopsiki z dwóch stron na złocisto-brązowy kolor (klopsiki nie muszą być dosmażone w środku, ponieważ dojdą w trakcie duszenia w sosie).
Usmażone klopsiki zdjąć z naczynia.
Odstawić na czas przygotowywania sosu.....Przygotowanie Sosu Pomidorowo-Paprykowego:
Cebulę pokroić w piórka.
Dodać do naczynia, gdzie smażone były klopsiki.
Przesmażyć przez chwilę, aby cebula się zeszkliła.
Dodać pokrojonego w kostkę selera.
Dodać pokrojoną w kostkę paprykę.
Całość przesmażyć ok. 3-5 min.
Dodać paprykę w proszku.
Dodać przyprawę chili.
Całość przesmażyć wraz z warzywami do momentu, kiedy przyprawy wypuszczą aromat na zewnątrz, czyli ok. 2 min.
Wlać bulion wołowy.
Dodać bazylię.
Dodać pomidory wraz z zalewą.
Dodać goździki.
Całość zamieszać.
Dodać wcześniej obsmażone klopsiki.
Gotować na średnim płomieniu ok. 30-40 min. od czasu do czasu mieszając do chwili, kiedy sos się stanowczo zredukuje, zgęstnieje, ale wciąż pozostanie płynny.
Pod koniec gotowania dodać gałkę muszkatołową i cukier.
Doprawić solą i pieprzem.Danie podawać oprószone Parmezanem z dodatkiem świeżej polskiej/włoskiej pietruszki z makaronem Spaghetti najlepiej na świeżo lub jakiś czas po przygotowaniu.
  
Electra17.05.2024 00:25:30
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » DRUGIE DANIA » SPAGHETTI Z KLOPSIKAMI

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny