wrzucaj <- <- -> -> 1 Pliki, które tu są udostępnione można używać TYLKO pod warunkiem, że masz ich oryginalną wersje, a ściągniętą kopie będzie się traktować jako zapasową.
Nie mogą one służyć jakimkolwiek celom niezgodnym z prawem.
Udostępniający pliki nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania materiałów tu zawartych niezgodnie z ich przeznaczeniem w szczególności, gdy spowodowałoby to szkodę osób trzecich.
Wszystkie pliki pobierałeś/aś na własną odpowiedzialność.



NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » ZUPY » BOGRACZ – BOGRÁCSGULYÁS – GULASZ Z KOCIOŁKA

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Bogracz – bográcsgulyás – gulasz z kociołka

  
kotek
09.04.2021 10:50:57
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Moderator

Posty: 2930 #7731731
Od: 2018-4-14
1 kg mięsa wołowego – pręga,
3 - 4 łyżki smalcu wieprzowego lub tłuszczu gęsiego,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
2 łyżeczki mielonej papryki,
1 łyżeczka kminku,
1 łyżeczka majeranku,
pieprz,
sól,
500 g ziemniaków (sałatkowe, obiadowe się rozgotują i będzie breja),
2 pomidory,
3 papryki,

na kluski:
1 jajko,
mąka.....Mięso pokroić w miarę równą kostkę.
Cebulę niezbyt drobno posiekać.
Pomidory obrać ze skórki i pokroić w cząstki.
Paprykę pokroić w kawałki.
Ziemniaki obrać i pokroić w większą kostkę.
W garnku z grubym dnem (jak mamy kociołek... to wiadomo, że lepiej) rozgrzać tłuszcz. Wrzucić mięso, przesmażyć. Dodać cebulę, chwilę razem smażyć, dodać rozdrobniony czosnek, paprykę, kminek i majeranek. Przesmażyć.
Wlać wodę (tak, aby przykryła mięso), dodać sól i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie prawie miękkie, od czasu do czasu dolewając wodę.
Doprawić do smaku szczyptą cukru i pieprzem.
Dodać pokrojone warzywa, dolać wodę i gotować do miękkości.
Jajko rozbić do miseczki, dodać szczyptę soli i mąkę. Mąki należy dodać tyle, aby zagnieść w miarę twarde ciasto. Posiekać je na desce posypując mąką. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.
Przełożyć kluski do gotowego gulaszu. Zagotować.
  
Electra03.05.2024 15:17:44
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » ZUPY » BOGRACZ – BOGRÁCSGULYÁS – GULASZ Z KOCIOŁKA

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny