wrzucaj <- <- -> -> 1 Pliki, które tu są udostępnione można używać TYLKO pod warunkiem, że masz ich oryginalną wersje, a ściągniętą kopie będzie się traktować jako zapasową.
Nie mogą one służyć jakimkolwiek celom niezgodnym z prawem.
Udostępniający pliki nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania materiałów tu zawartych niezgodnie z ich przeznaczeniem w szczególności, gdy spowodowałoby to szkodę osób trzecich.
Wszystkie pliki pobierałeś/aś na własną odpowiedzialność.



NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » ZUPY » ROZGRZEWAJĄCA ZUPA NA PRZEZIĘBIENIE

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Rozgrzewająca zupa na przeziębienie

  
kotek
18.12.2020 09:36:24
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Moderator

Posty: 2930 #6770786
Od: 2018-4-14
3-4 duże, mięsiste pomidory, ale można zastąpić pomidorami z puszki albo w ostateczności passatą pomidorową
około 500 ml wody lub bulionu warzywnego
pół łyżeczki mielonego chili lub do smaku
sok z połówki małej cytryny, ale jeszcze lepiej byłoby użyć kawałek pulpy z tamaryndowca wielkości orzecha włoskiego, zupa powinna być wyraźnie kwaskowa
sól i odrobina cukru do smaku
natka kolendry lub pietruszki...Rozgrzewająca zupa na przeziębienie - przepis
Zamiast tamaryndowca często używam soku z cytryny, ale jeśli ją mam to zalewam pulpę z tamaryndowca szklanką bardzo gorącej wody i pozostawiam na około 20-30 minut. Następnie odcedzam przez sitko, wyciskam pulpę i ją wyrzucam. Wodę z tamaryndowca dodaję później do zupy. Pulpę z tamaryndowca można zastąpić pastą tamaryndową, jest dostępna m.in. w sklepie Kuchnie Świata.


Świeże pomidory wkładam na około półtorej minuty do wrzątku, studzę chwilę pod zimną wodą, obieram ze skórki, kroję na małe kawałki i rozgniatam. Do pomidorów dodaję wodę tamaryndową (albo sok z cytryny) i uzupełniam bulionem warzywnym albo wodą. Czasami dodaję też ugotowany oddzielnie i ewentualnie zblednowany toor dal albo soczewicę i zaczynam gotować rozgrzewającą zupę na przeziębienie.

Kiedy zupa się już gotuje, połowę ziaren pieprzu rozgniatam w moździerzu albo blenduje przez kilka sekund. Pieprz nie powinien być zmielony, a jedynie pokruszony.
Na patelni rozgrzewam olej, dodaję cały i pokruszony pieprz, kawałek laski cynamonu oraz kumin i podsmażam na średnim ogniu około 20-30 sekund. Dodaję nasiona gorczycy, drobno posiekane imbir i czosnek i podsmażam, dość często mieszając, przez około 60 sekund, aż czosnek zacznie nabierać jasno złotego koloru. Na patelnię wrzucam liście curry i suszone chili i smażę około 15-20 sekund mieszając, by się nie przypaliły. Dodaję mieloną kurkumę, smażę 4-5 sekund i zdejmuję patelnię z palnika. Podsmażone przyprawy dodaję teraz do zupy i gotuję około 30 minut.

  
Electra03.05.2024 11:47:30
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » ZUPY » ROZGRZEWAJĄCA ZUPA NA PRZEZIĘBIENIE

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny