Pliki, które tu są udostępnione można używać TYLKO pod warunkiem, że masz ich oryginalną wersje, a ściągniętą kopie będzie się traktować jako zapasową.  Nie mogą one służyć jakimkolwiek celom niezgodnym z prawem.  Udostępniający pliki nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania materiałów tu zawartych niezgodnie z ich przeznaczeniem w szczególności, gdy spowodowałoby to szkodę osób trzecich.  Wszystkie pliki pobierałeś/aś na własną odpowiedzialność.
 
  
 
   | Strona: 1 / 1    strony: [1] |  
 
 Focaccia z pomidorkami i bazylią |   |  
 |   |   |  | kotek | 24.08.2021 08:11:45   |   
  Grupa: Moderator
  Posty: 2930 #7854105 Od: 2018-4-14
  | Składniki Ciasto
  250 g mąki 150 ml ciepłej wody 7 g drożdży suchych 1 łyżka oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki soli Dodatki
  pomidorki koktajlowe – 8-10 sztuk duże liście bazylii w ilości takiej samej jak pomidorki oliwa z oliwek... Wykonanie pizzy Ciasto na focaccię musi wyrastać dłużej niż dla zwykłej domowej pizzy, więc zarezerwuj przynajmniej półtorej godziny na jej przygotowanie.Mąkę wsyp do dużej miski i dodaj do niej drożdże, oliwę, sól, i ciepłą wodę. Ciasto wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystej kuli nawet przez 10 minut. A następnie odstaw do wyrastania pod przykryciem na 40 minut.Wyrośnięte ciasto przełóż do formy, np. małej keksówki posmarowanej oliwą z oliwek. Następnie skrop dość obficie oliwą z oliwek i naciskając palcami dość mocno zrób w cieście wiele wgłębień sięgających do samego dna formy   Teraz czas na dodatki, przygotuj liście bazylii i pomidorki koktajlowe (możesz pokroić je na połówki lub ćwiartki, albo zostawić w całości)  Liście bazylii przy pomocy palca wpychaj w ciasto, tak aby utworzyły swego rodzaju miseczki…   …miseczki, do których następnie możesz włożyć pomidory. Następnie formę przykryj ściereczką i odstaw pizzę na kolejne 40 minut do wyrastania. Ciasto powinno bardzo wyraźnie zwiększyć swoją objętość i wręcz wchłonąć pomidory i zioła.. Tak przygotowaną focaccię piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 210 stopni C (dolna i górna grzałka, bez termoobiegu) przez ok. 25 minut. Po wyjęciu focacci z piekarnika warto skropić ją jeszcze raz oliwą z oliwek i odstawić na przynajmniej 10 minut, aby „doszła” w temperaturze pokojowej. |  |   |   |  | Electra | 04.11.2025 16:04:41 |   
 
   | 
			
			
		  |  
 
   | Strona: 1 / 1    strony: [1] |  
 
 |   << Pierwsza     |   < Poprzednia    |    Następna >   |    Ostatnia >>   |  
 
 
 | Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!! |  
  
 
 |