Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado ZERO WASTE
Składniki
bataty (słodkie ziemniaki)

700 gramów

Przyprawa pikantna grubo mielona Knorr

1 opakowanie

oliwa z oliwek

5 łyżek

awokado

1 sztuka

strąk papryczki chili

1 sztuka

natka kolendry

1 pęczek

Majonez Hellmann's Babuni

3 łyżki

jogurt typu greckiego

200 gramów

limonka

1 sztuka...... Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bataty obierz i pokrój na grube 2-centymetrowe plastry, a następnie wykrój z nich słupki o grubości 2 cm.

Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado - Krok 1
Krok 2
Posiekaj natkę kolendry, chili pokrój w drobną kosteczkę. Limonkę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok. Obierz awokado, rozdrobnij je widelcem, dodaj majonez, gęsty jogurt, chili, kolendrę, sok z limonki oraz opakowanie przyprawy grubo mielonej. Gotowy dip przełóż do naczynia i wstaw do lodówki.

Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado - Krok 2
Krok 3
Wymieszaj oliwę z oliwek, przyprawę Adobo Knorr, sól oraz startą skórkę z limonki. Zanurz w marynacie ziemniaki. Opiekaj je ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C lub na grillu, na tackach aluminiowych, pod przykryciem. Co jakiś czas obracaj bataty na drugą stronę. Gotowe frytki podawaj z dipem z awokado.


  PRZEJDŹ NA FORUM