Sałatka z pieczonej dyni
Składniki
dynia piżmowa

1 kilogram

syrop klonowy lub miód

3 łyżki

czerwona cebula

2 sztuki

oliwa z oliwek

80 mililitrów

cytryna

2 sztuki

ząbek czosnku

1 sztuka

rukola

300 gramów

Przyprawa Za'atar Knorr

1 opakowanie

natka pietruszki

5 gramów

sól

1 łyżeczka

orzeszki pinii

60 gramów

Chili z Indii Knorr

1 łyżeczka...... Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z cytryny otrzyj skórki i wyciśnij sok. Posiekaj natkę pietruszki i czosnek. Czerwoną cebulę pokrój w piórka.

Sałatka z pieczonej dyni - Krok 1
Krok 2
Dynię obierz, pokrój w grubą, 2-centymetrową kostkę, przełóż do miski. Dodaj syrop klonowy, chili w proszku, startą skórkę z cytryny oraz odrobinę soli. Dokładnie wymieszaj. Dynię rozłóż na blasze z pergaminem i piecz w rozgrzanym do 200°C piekarniku ok. 20 minut, aż dynia lekko się skarmelizuje i zmięknie. Upieczoną dynię ostudź.

Sałatka z pieczonej dyni - Krok 2
Krok 3
Razem z dynią do piekarnika wstaw orzeszki pinii. Opiekaj je 5–6 minut, aż się zarumienią – uważaj, żeby orzeszki się nie przypaliły


  PRZEJDŹ NA FORUM