Schab w sosie własnym
Składniki:

1-1,5 kg schabu
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
1/2 łyżeczki ziaren kminku
kilka ziarenek pieprzu
smalec lub inny tłuszcz do smażenia
woda
sól, pieprz
mąka do zagęszczenia sosu..... Sposób przygotowania:

1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości 1 cm. Cebule i czosnek obrać, pokroić w kostkę.

2. Na patelni rozgrzać smalec, obsmażyć schab z obu stron na brązowo. Przełożyć do garnka. Na tej samej patelni zeszklić cebulę i czosnek, przełożyć do mięsa. Na patelnię wlać wodę, doprowadzić do wrzenia i dokładnie oczyścić patelnię ze wszystkich 'smaczków'. Wodę przelać do mięsa i uzupełnić wodą, by przykryła mięso. To właśnie te smaki z patelni sprawia, że sos będzie ciemniejszy. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarenkach, kminek. Gotować 1-1,5 h aż mięso będzie miękkie.

3. 1 czubatą łyżkę mąki rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlać do gotującego się mięsa i gotować aż zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.


  PRZEJDŹ NA FORUM