Babeczki piernikowe z marmoladą
Składniki (na 12-16 babeczek):

250 g mąki pszennej
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao naturalnego
100 g cukru
1 jajko
150 ml mleka
8-10 łyżek oleju
4 łyżki miodu
Dodatkowo:

twarda marmolada (wieloowocowa, różana) lub powidła śliwkowe
polewa (rozpuszczona w kąpieli wodnej czekolada)
dowolne dekoracje.... Sposób wykonania:

1. W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, kakao i przyprawę do piernika.

2. W drugiej misce wymieszać mokre składniki: mleko, olej, miód i jajko.

3. Składniki suche i mokre wymieszać krótko do połączenia. Ciasto będzie dość gęste (przynajmniej moje było).

4. Gotowe ciasto nałożyć do foremek / papilotek na muffinki. Najpierw wyłożyć połową ciasto, na to po łyżeczce marmolady, a potem zakryć pozostałą częścią ciasta.

5. Piec w 180st.C przez 20 minut. Gotowe babeczki wystudzić. Można oblać roztopioną czekoladą i udekorować.

Smacznego!!!


  PRZEJDŹ NA FORUM