Kruche babeczki z budyniem
Składniki (u mnie 25 sztuk):

Ciasto:

300g mąki pszennej
100 g cukru pudru
100 g zimnego masła
2 jajka
2 łyżki śmietany
szczypta soli
1 łyżeczka cukru waniliowego
Budyń:

1 opakowanie budyniu (waniliowego lub śmietankowego)
500 ml mleka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego.... Sposób przygotowania:

1. Ugotować budyń, większą część mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, pozostałe mleko wymieszać z proszkiem budyniowym i mąką ziemniaczaną. Dodatkowa mąka nada budyniowy super gęstości.Na gotujące się mleko wlać mieszankę z budyniem, gotować i mieszać aż zgęstnieje.

2. Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować, na każdą babeczkę wyciąć po 2 kółka np. za pomocą szklanki. Foremki posmarować tłuszczem, wyłożyć jeden krążek ciasta, dodać łyżeczkę budyniu, przykryć drugim krążkiem ciasta. Zlepić boki. Babeczki można ponakłuwać z wierzchu.

3. Piec w 200*C przez około 15-18 minut. Studzić na kratce. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!!


  PRZEJDŹ NA FORUM