Śmietanowiec z brzoskwiniami i czekoladą |
Składniki (20x32cm): Kruche ciasto: 3 szklanki mąki 200 g masła 6 żółtek 1/2 szklanki cukru 1 op. cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki śmietany jeśli ciasto jest suche Pianka śmietanowa: 6 żółtek 1 niepełna szklanka cukru 2 op. budyniu śmietankowego 700 g śmietany 18% 100 g gorzkiej czekolady 1 puszka brzoskwiń..... Sposób wykonania: 1. Zrobić kruche ciasto, mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne mało i całość posiekać. Dodać pozostałe składniki, zagnieść. Podzielić na 2 części wielkości 1/3 i 2/3. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na minimum 30 minut. 2. W międzyczasie odsączone brzoskwinie pokroić w kostkę, a czekoladę drobno posiekać. 3. Zrobić piankę. Ważne by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Białka ubić ze szczyptą soli, następnie dodać partiami cukier i ubijać, aż białka będą szklące. Wsypać proszki budyniowe, zmiksować. Następnie dodawać po łyżce śmietany i wmieszać za pomocą szpatułki. 4. Na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia zetrzeć większy kawałek ciasta z zamrażarki. Delikatnie wyrównać. Wylać 1/3 pianki śmietanowej, na to połowę brzoskwiń i czekolady, znów 1/3 pianki, resztę brzoskwiń i czekolady, a na koniec resztę masy śmietanowej. Na wierzch zetrzeć na tarce mniejszą cześć ciasta. Lekko uklepać. Piec w 175*C przez 45-50 minut. Smacznego!!! |