ZUPA KREM Z PIETRUSZKI
ZUPA KREM Z PIETRUSZKI – SKŁADNIKI:
1 kg ziemniaków
400-500 g korzeni pietruszki
2 gruszki lub jabłka (gruszki lepsze)
1/2 selera korzeniowego
2 cebule
400 ml mleka kokosowego lub śmietany kokosowej (jeśli chcesz użyj śmietany krowiej tłustej, słodkiej o zawartości tłuszczu około 30%)
sól i pieprz biały do smaku
4 łyżki oleju..... ZUPA KREM Z PIETRUSZKI – PRZYGOTOWANIE:
Cebule obieram, kroję w kostkę. Podsmażam na złoto na patelni z 4 łyżkami oleju. Nie może się spalić!
Obieram korzenie pietruszki, selera, gruszki i ziemniaki.
Wkładam do garnka warzywa i gruszki, solę i doprawiam pieprzem. Dolewam tyle wody, aby zakryła warzywa.
Zupę gotuję pod przykryciem przez 30 minut.
Zdejmuję pokrywkę z garnka, zupę rozdrabniam do postaci kremu blenderem ręcznym lub kielichowym dolewając mleko kokosowe. Warzywa są miękkie więc ręczny blender wystarczy.
Doprawiam raz jeszcze do smaku solą, pieprzem.
Nakładam na talerze i ozdabiam upieczonymi winogronami na przykład. Zupa krem z pietruszki i gruszki prezentuje się świetnie i równie dobrze smakuje.


  PRZEJDŹ NA FORUM