Pulpety z młodymi ziemniakami zapiekane w młodej kapuście
Składniki:

1 główka młodej kapusty
500g mięsa mielonego (u mnie szynka)
ok 300g młodych ziemniaków
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
masło
siekany koperek
sól, pieprz
1 łyżka kaszy manny
mąka do panierowania
olej do smażenia..... Sposób przygotowania:

1. Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce jarzynowej, do tego dodać drobno posiekaną połówkę cebuli i czosnek. Dodać mięso, kaszę manną, sól, pieprz i dokładnie połączyć. Uformować pulpeciki, obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju ze wszystkich stron. Pulpety zdjąć z patelni.

2. Drugą połówkę cebuli posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce. Podsmażyć na oleju. Kapustę poszatkować. Dodać do cebuli i marchewki. Wlać trochę wody (tak około 1/3 szklanki). Dorzucić posiekany koperek, trochę soli, pieprzu, troszkę majeranku, chwilę dusić po czym dodać pulpety, przykryć pokrywką i dusić razem 25 minut.

Smacznego!!!


  PRZEJDŹ NA FORUM