Roladki szynkowe z pieczarkami w galarecie
Składniki:

duże plastry szynki konserwowej - ok 15 sztuk
100 g serka topionego naturalnego
400 g pieczarek
1/2 cebuli
sól, pieprz
300ml rosołu lub innego bulionu
1 kopiasta łyżeczka żelatyny
do dekoracji: ugotowana marchewka z rosołu, oliwki, ewentualnie zielona pietruszka.... Sposób wykonania:

1. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulkę posiekać.

2. Na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulkę, dodać starte pieczarki i dusić, aż woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem.

3. Rosół / bulion mocno podgrzać, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Odłożyć w chłodne miejsce do wystudzenia i lekkiego stężenia.

4. Każdy plasterek szynki cienko posmarować serkiem topionym, potem farszem pieczarkowym i zwinąć w rulon. Ułożyć na półmisku. Na wierzch ułożyć plasterki gotowanej marchewki i oliwki. Można też dodać listki pietruszki, plasterki ugotowanego jajka - wedle uznania. Zalać ostrożnie tężącą galaretą. Schłodzić w lodówce.


  PRZEJDŹ NA FORUM