Wątróbka z selerami |
Składniki: 30 – 40 dag selera, 7 dag mąki (2 kopiate łyżki), 1 szklanka oleju, 30-40 dag wątroby cielęcej lub wieprzowej, 2 jajka, sok z 1 cytryny lub roztwór kwasku cytrynowego, około 1/2 szklanka bułki tartej, 2 łyżki posiekanej zieleniny.... Wykonanie: Selery umyć, obrać, ugotować prawie do miękkości i pokroić na 10-12 talarków, które oprószyć mąką i zrumienić na gorącym oleju (część). Wątróbkę umyć, oczyścić z błon oraz z żył, pokroić na 10-12 plastrów wielkości przygotowanych talarków selera, oprószyć mąką, panierować w rozmąconych jajkach, tartej bułce i szybko usmażyć w reszcie bardzo gorącego oleju. Wątróbka w środku ma być różowa. Osolić, oprószyć pieprzem, skropić sokiem z cytryny, posypać siekaną zieleniną i podawać w dowolny sposób |